Pojeďte poznávat agroturistiku v jižním Španělsku!

Sdílejte článek
Pojeďte poznávat agroturistiku v jižním Španělsku!

V rámci dalšího evropského projektu mají členové Asociace možnost vyjet za velmi výhodných podmínek na dvoutýdenní pobyt do španělské Andalusie.  

Po první účasti v evropském projektu ASZ tentokrát požádala sama o grant v rámci programu Leonardo da Vinci. V polovině června byla naše žádost o podporu pracovně vzdělávacích pobytů pro farmáře schválena a my tak nyní můžeme nabídnout našim členům účast na těchto pobytech. Ty budou zaměřeny především na agroturistiku v jižní části Španělska a určeny jsou všem, kteří mají zájem na své farmě rozvíjet tuto aktivitu.

Z řad členů Asociace často slýcháme požadavky na zprostředkování pracovních pobytů, které by jim pomohly získat zkušenosti na farmách v zahraničí. Zároveň je také perspektivní aktivitou, o níž sedláci v rámci svého podnikání často uvažují jako o možnosti diverzifikace, právě agroturistika. Rozhodli jsme se proto právě pro toto téma. Pobyt účastníkům pomůže získat zkušenosti, nápady a informace pro zahájení či rozšíření nabídky turistických služeb na rodinných farmách. Rádi bychom, aby se projektu účastnili především mladí zemědělci, kteří hledají svoje uplatnění na rodinné farmě nebo se rozhodují, kterým směrem napřít svoje úsilí po převzetí farmy od rodičů. Pobyt jistě také má hodně co nabídnout těm sedlákům, kteří již agroturistiku na své farmě provozují a rádi by nalezli nápady, jak služby pro turisty v rámci své farmy rozšířit.

V rámci projektu se uskuteční dva dvoutýdenní pobyty pro celkem 25 lidí – první turnus pro 12 účastníků je plánován předběžně na termín 11. – 24. listopadu 2012, druhý se pak uskuteční pravděpodobně v první polovině března 2013. Čtrnáctidenní program bude ASZ připravovat společně s oficiálním partnerem projektu – španělskou společností GRANAFORMA S. L. a bude obsahovat návštěvu agroturistických zařízení a farem a nezapomeneme samozřejmě ani na výlety na zajímavá místa této turisty velmi vyhledávané oblasti.

Většina nákladů bude hrazena z grantu, účastníci budou platit pouze příspěvek ve výši zhruba 5.000,- Kč. V ceně bude ale naprostá většina všech nákladů na pobyt – letecká doprava (Praha – Malaga a zpět), pozemní doprava v rámci programu, ubytování, plná penze a návštěvy farem. 

Pokud máte zájem o účast na 1. turnusu, prosíme, abyste se co nejdříve hlásili do kanceláře ASZ ČR. Vzhledem k omezené kapacitě, budeme z přihlášených zájemců vybírat podle kritérií, stanovených v projektu. Podmínkou účasti je:

- soukromně hospodařící zemědělec nebo přímý rodinný příslušník, který na farmě pracuje, případně zaměstnanci na farmách;

- farma, na níž účastník pracuje, musí být členem ASZ ČR;

- alespoň minimální komunikativní znalost angličtiny případně španělštiny.

Spolu s vyplněnou přihláškou, jejíž formulář si můžete stáhnout v příloze, nebo vám jej na vyžádání zašleme poštou, pošlete také motivační dopis (max. 1 stránka s vysvětlením důvodů, proč byste se programu chtěli zúčastnit) a životopis. Přihlášky posílejte pouze úplně vyplněné a podepsané, poštou na adresu: ASZ ČR, Dělnická 30, 170 00 Praha 7. Termín pro zasílání je 15. srpna.

Dále upozorňujeme, že z účasti v projektu vyplývají i určité minimální povinnosti účastníků. Zejména se jedná o osobní účast na předodjezdovém jednodenním přípravném soustředění (pravděpodobně v průběhu října v kanceláři ASZ ČR), dále vypracování krátkého návrhu na využití získaných poznatků a zkušeností v praxi při rozvoji agroturistiky na vlastní farmě a v neposlední řádě vypracování formální zprávy o pobytu pro poskytovatele dotace Národní agenturu pro evropské vzdělávací programy

Doufáme, že se podaří zrealizovat skutečně přínosné zájezdy, které pomohou našim členům při rozšiřování jejich aktivit ve venkovské turistice. 

Ing. Veronika Kutilová, 10. 7. 2012 

Přečteno: 379x