Asociace hostila projektové setkání

Sdílejte článek
Asociace hostila projektové setkání

 Evropský projekt s pracovním názvem Food Safety Cheese, jehož cílem je vytvořit smysluplné materiály pro školení pracovníků v zemědělství na téma bezpečnost výroby sýrů, je ve své závěrečné fázi a ASZ ČR měla tu čest hostit poslední projektové setkání. Z partnerských zemí – Španělska, Francie, Řecka a Turecka – přijelo do Prahy deset zástupců organizací, které se na projektu podílejí.

 

Asociace hostila projektové setkání



Ve dnech 12. a 13. července se uskutečnila v Praze schůzka se zástupci partnerských subjektů – španělské společnosti Betelgeux, jež je hlavním subjektem celého projektu, španělské zemědělské organizace Federación Agroalimentaria de CCOO, francouzské vysoké školy Purpan, tureckého ředitelství potravin a jejich bezpečnosti, řecké unie zemědělských společností a Asociace soukromého zemědělství ČR.

Hlavním tématem bylo zhodnocení pilotních kurzů, které už proběhly ve všech státech. Semináře s názvem „Základní kurz bezpečnosti výroby sýrů“ mají dvě varianty – prezenční a e-learning. V České republice zorganizovala ASZ ČR obě varianty, zúčastnilo se jich téměř 50 lidí a zkušenosti z nich korespondují s hodnocením seminářů v ostatních státech.

Studenti hodnotili kurzy velmi dobře. Ocenili zejména obsah kurzu a přehledné rozdělení do jednotlivých částí, souhrnné informace na konci každé kapitoly a vynikající grafickou podobu materiálů. Hůře vnímali účastníci především nedostatečný počet praktických aktivit, přílišnou jednoduchost testů a také chybějící ukázky v praxi. Ideální by bylo každý prezenční kurz spojit s návštěvou mlékárny či farmy. Všechny tyto nedostatky však bude možné eliminovat lektorem při případných dalších kurzech na toto téma. Učební materiály nyní procházejí ještě finálními úpravami a opravami překladu. Poté budou k dispozici pro další využití - zájem o ně už projevila ve své výuce například Česká zemědělská univerzita.

Návštěvnost na kurzech byla v České republice i ostatních účastnických státech velká a ukázalo se, že projekt objevil prázdné místo ve vzdělávání. Farmáři jsou situací na trhu nuceni přemýšlet o co nejefektivnějším prodeji své produkce a právě zpracování a přímý prodej zákazníkům se tak stále častěji stává zajímavým pro drobné sedláky, malé farmy i velké podniky.

První evropský projekt, jehož se ASZ ČR účastnila, se tak pomalu úspěšně chýlí ke svému konci. Další aktivita v této oblasti už je ale v plném proudu – pro členy Asociace je připraven odborný dvoutýdenní zájezd na farmy v jižním Španělsku. V průběhu září komise ze zájemců vybere zhruba deset účastníků a ti se v listopadu podívají za velmi výhodných podmínek do Andalusie, kde se dozvědí mnoho užitečných informací o dalším perspektivním oboru – agroturistice.

Veronika Kutilová, kancelář ASZ ČR 

Přečteno: 327x