Hlaste se na druhý běh projektu – agroturistika v Andalusii!

Sdílejte článek
Hlaste se na druhý běh projektu – agroturistika v Andalusii!
Dvanáct členů z osmi regionů ASZ ČR se v rámci evropského projektu Leonardo da Vinci podívalo v polovině listopadu do španělské Andalusie. Během dvoutýdenního pobytu měli možnost poznat především fungování agroturitiky, která je v tomto regionu na vysoké úrovni a je velmi rozmanitá, a načerpat tak novou motivaci a nápady pro začátek nebo rozvoj tohoto typu podnikání na svých farmách.

Hlaste se na druhý běh projektu – agroturistika v Andalusii!

Andalusie se rozkládá v jižní části Španělska, při pobřeží Středozemního moře a Atlantiku a je nejlidnatějším regionem země. Už od dávné historie má Andalusie díky své úrodné nížinaté části na západě u hranic s Portugalskem velmi rozvinuté zemědělství. Turisty sem ale láká především obrovské množství památek, které zde po sobě zanechala maurská kultura, mořské pobřeží, horský masiv Sierra Nevada a v neposlední řadě také krásná krajina a možnost ubytování na venkově.

V rámci projektu nazvaného Agromob byla Andalusie vybrána právě proto, že možnosti ubytování a služeb na venkově jsou zde velmi široké a sektor je po všech směrech velmi rozvinutý. Zájemci mají možnost se ubytovat ve venkovských penzionech uprostřed olivových hájů, v apartmánech na menších ekologických farmách nebo naopak v luxusních resortech, které nabízejí lázeňské služby. Turisté si také mohou vybrat, zda využijí rovinaté oblasti kolem Sevilly a Cordóby s jejími cyklostezkami, typickou zvlněnou krajinu centrální části s olivovými háji, které se táhnou všemi směry až na obzor nebo proslulou oblast Alpujarra v podhůří Sierra Nevada, odkud je to jen skok k moři, do hor i historické Granady.

Účastníci prvního běhu projektu působili v několika agroturistických zařízeních různých typů právě v oblasti Alpujarra. Měli tak možnost poznat jejich fungování takříkajíc zevnitř a načerpat nové nápady pro svoje vlastní farmy. V Balnearios Lanjaron se seznámili se zařízením propojující venkovskou turistiku s léčebnými lázněmi, v typickém agroturistickém zařízení Casa Rural El Mollino se dozvěděli více o zpracování oliv a výrobě oleje, na ovocné a zeleninové farmě Casa Rural Rocío zjistili, jak funguje typická rodinná farma s ubytováním a na farmě Collados de la Sagra na východě regionu poznali větší ubytovací zařízení s restaurací.

Hlaste se na druhý běh projektu – agroturistika v Andalusii!

Během volných víkendových dnů navíc bylo dost času i na výlet do historické Granady a pohoří Sierra Nevada i na koupání v moři. Samozřejmě došlo i na návštěvu výrobny typické španělské šunky, pro jejíž zrání jsou ideální podmínky právě v oblasti Alpujarra.

Nyní mají členové Asociace možnost hlásit se na druhý běh projektu, který se bude konat v termínu 3. – 16. března 2013. Účastníci musí být soukromně hospodařícím zemědělcem, přímým rodinným příslušníkem, či zaměstnancem na farmě; farma, na níž účastník pracuje, musí být členem v ASZ a samozřejmě se předpokládá alespoň základní znalost angličtiny nebo španělštiny.

Hlaste se na druhý běh projektu – agroturistika v Andalusii!Pokud máte zájem o účast na 2. běhu, prosíme, abyste se co nejdříve hlásili do kanceláře ASZ ČR. Míst je jen několik a účastníky proto bude nutné vybírat podle kritérií stanovených v projektu.

Spolu s vyplněnou přihláškou, jejíž formulář si můžete stáhnout zde  nebo vám jej na vyžádání zašleme poštou, pošlete také motivační dopis (max. 1 stránka s vysvětlením důvodů, proč byste se programu chtěli zúčastnit) a životopis. Přihlášky posílejte pouze úplně vyplněné a podepsané, poštou na adresu: ASZ ČR, Dělnická 30, 170 00 Praha 7. Termín pro zasílání je 15. ledna!

Dále upozorňujeme, že z účasti v projektu vyplývají i určité minimální povinnosti účastníků. Zejména se jedná o osobní účast na předodjezdové přípravě (v průběhu února v kanceláři ASZ ČR), dále vypracování krátkého návrhu na využití získaných poznatků a zkušeností v praxi při rozvoji agroturistiky na vlastní farmě a v neposlední řádě vypracování formální zprávy o pobytu pro poskytovatele dotace Národní agenturu pro evropské vzdělávací programy.

Jakékoliv bližší informace doplníme na kontaktech hlavní kanceláře.

Ing. Veronika Kutilová

Hlaste se na druhý běh projektu – agroturistika v Andalusii!

Přečteno: 284x