O Svazu chovatelů ovcí a koz v ČR

Sdílejte článek
O Svazu chovatelů ovcí a koz v ČR

Letošní vítěz soutěže Asociace soukromého zemědělství ČR Farma roku - Kozí farma Pěnčín rodiny Pulíčkových, je členem Svazu chovatelů ovcí a koz v ČR. Tento svaz je již více než šest let členskou organizací ASZ. S jeho činnosti nás podrobněji seznámí předseda SCHOK v ČR Vít Mareš.

Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR (SCHOK) je občanské sdružení, které vzniklo v roce 1995 sloučením tehdejších svazů sdružujících chovatele ovcí a koz, a to Svazu chovatelů ovcí a koz v Čechách a Svazu chovatelů ovcí a koz na Moravě a ve Slezsku. Dnes je nezávislou profesní organizací, která sdružuje na 1500 chovatelů těchto hospodářských zvířat.

Důležitým posláním SCHOK je podpora efektivního rozvoje chovu ovcí a koz v ČR a prosazení oprávněných zájmů svých členů ve vztahu k institucím EU, České republiky a územně samosprávným celkům. K tomu účelu svaz usiluje o sjednocování stanovisek a uplatnění účinných postupů při prosazování těchto zájmů.

Jednou z hlavních činnosti SCHOK je zajišťovat pro chovatele plemenářské služby. Na základě oprávnění vydaného v roce 2001 Ministerstvem zemědělství ČR je SCHOK uznaným chovatelským sdružením zajišťujícím šlechtění u všech plemen ovcí a koz chovaných na území ČR. SCHOK vede na základě tohoto oprávnění plemenné knihy všech plemen těchto hospodářských zvířat. V kontrole užitkovosti eviduje na 25 000 bahnic, 3500 plemenných beranů, 4000 koz a 1000 plemenných kozlů.

V roce 2000 založil SCHOK odbytovou organizaci OVEKO a.s., která si klade za cíl podporu produkce, dodávek a prodejů zemědělských výrobků zprostředkováním jejich společných obchodů a jiných dalších aktivit.

O čtyři roky později začal využívat Svaz chovatelů ovcí a koz bývalý vojenský prostor u obce Malhostovice (přírodní areál Zlobice). Umístil tu stádo ovcí a koz, které pomáhá udržovat a zvelebovat zanedbaný prostor kopce Zlobice. V tomto areálu SCHOK v průběhu roku pořádá řadu chovatelských, vzdělávacích a společenských akcí – nákupní trhy plemenných beranů a kozlů, kurzy stříhání ovcí a zpracování vlny (předení a tkaní), kurzy zpracování ovčího a kozího masa a výroby sýrů, populární zabíjačkové hody a nejrůznější školení a semináře.

K propagaci chovu ovcí a koz mezi laickou veřejností slouží každoroční letní dvoudenní akce Ovenálie, během níž probíhají prezentace produktů a výrobků chovatelů ovcí a koz, a to nejen potravin, ale i výrobků z vlny, keramiky apod). Velmi oblíbené jsou při této akci soutěže ve stříhání ovcí a vaření „jehněčího kotlíku“.

Pro své členy pořádá SCHOK nejrůznější zahraniční poznávací zájezdy s odbornou tématikou. V měsíci listopadu se pak každoročně koná mezinárodní konference chovu ovcí a koz v Seči, kde probíhají odborné přednášky a předávají se ocenění nejlepším chovatelům za uplynulý rok.

SCHOK společně s ministerstvem zemědělství spolupracuje na tvorbě předpisů a norem týkajících se chovu těchto drobných přežvýkavců, velmi úzkou spolupráci má i s výzkumnými ústavy, školami a zpracovateli ovčích a kozích produktů.

V posledních letech je pro SCHOK významným partnerem v prosazování klíčových zákonných úprav Asociace soukromého zemědělství ČR, jejímž je svaz od roku 2006 právoplatným členem. Chovatelé ovcí a koz například velice uvítali nedávný výsledek snahy asociace a Antibyrokratické komise MZe - snížení standardů nařízených evropskou komisí při výrobě potravin v malých provozech a umožnění prodeje ze dvora.SCHOK v letošním roce využila možnosti přihlásit do velmi respektované soutěže pořádané ASZ, Farmy roku, poprvé v historii svého člena - Josefa Pulíčka s rodinou z Kozí farmy Pěnčín u Jablonce nad Nisou.

Farma Pěnčín je v současné době největší dojnou farmou v České republice zapojenou do kontroly užitkovosti. Kromě výroby chutných mléčných produktů z kozího a ovčího mléka je její důležitou činností také produkce kvalitního plemenného materiálu. Na základě výsledků kontroly užitkovosti byl v roce 2011 chov kozy bílé krátkosrsté na této farmě vyhodnocen jako nejlepší v ČR.

Ing. Vít Mareš, předseda SCHOK v ČR



Přečteno: 253x