ASZ Rychnov nad Kněžnou

Sdílejte článek
ASZ Rychnov nad Kněžnou

Stříbrnou příčku v soutěži Farma roku 2012 obsadil Smetanův statek ze Svobodných Dvorů, člen ASZ Rychnov nad Kněžnou. Podrobnější informace o vzniku, vývoji a současné činnosti této regionální organizace pro vás sepsal její předseda Jiří Petr.

Naše regionální asociace vznikla jako jedna z prvních v republice, a to hned v roce 1998. Hlavní myšlenkou bylo sdružit soukromé zemědělce v regionu za účelem bližší vzájemné spolupráce a předávání zkušeností a poznatků, které by vytvářely lepší konkurenční prostředí. Zkrátka vytvořit silnou organizaci, která bude prosazovat zájmy nás, soukromníků hospodařících na rodinných farmách.

Do našeho regionu spadá jednak Rychnovsko - převážně kopcovitá a podhorská oblast, kde má více než polovina členů smíšené hospodářství, a pak také úrodnější Hradecko s větším podílem rostlinné výroby. Bez ohledu na konkrétní zaměření farem nás však všechny spojuje nekonečný boj s přebujelou byrokracií. Z našeho regionu tak vzešla směrem k Antibyrokratické komisi MZe, která začala fungovat právě na popud Asociace soukromého zemědělství, celá řada podnětů týkajících se administrativní zátěže. Konkrétně jsme žádali o zjednodušení administrace žádostí o dotace z Programu rozvoje venkova, zrušení povinnosti dokládat ke každé žádosti osvědčení o registraci, či zrušení zasílání měsíčního hlášení o dodávkách mléka na SZIF. Díky práci této komise se podařilo mnohá nesmyslná nařízení eliminovat, proto se můžeme věnovat i vlastnímu hospodaření, ne jen papírování. Rychnovská asociace byla také před několika lety první, která poukázala na nesmyslnou povinnost vedení podvojného účetnictví u žadatele o dotace z Programu rozvoje venkova. Za mimořádný úspěch asociace považuji, že se přímou intervencí v Evropské komisi umožnilo čerpání evropských prostředků bez ohledu na to, jak žadatel účtuje.

Pro členy naší regionální organizace se snažíme ve spolupráci s různými subjekty pravidelně organizovat vzdělávací a informační semináře. Tématy jsou například ochrana rostlin, osiva, technické novinky, zemědělská legislativa, daňová problematika a jiné. Pořádáme také školení řidičů – jak pro profesionály, tak pro referenty. Vyšší počet členů našeho regionu umožňuje i nejrůznější výhody a množstevní slevy – při nákupu chemických přípravků dokážeme například uspořit až 30 %.

Během 14 let fungování naší regionální asociace jsme zkoušeli mnoho variant spolupráce. Ale vzhledem k rozmanitosti zaměření jednotlivých hospodářství jsme byli časem nuceni od mnoha projektů ustoupit. Výborně však funguje výkup mléka přes odbytové družstvo, v němž jsou sdruženi všichni producenti mléka z naší organizace. V ostatních případech jde spíše o spolupráci užší skupinky sedláků se stejným zaměřením či z jedné konkrétní oblasti.

Jsem velice rád, že mezi pěti nominovanými farmami v prestižní soutěži Asociace soukromého zemědělství Farma roku je v letošním roce i statek Davida Smetany, jednoho z nejaktivnějších a nejobětavějších členů naší regionální organizace. Působí zde již desátým rokem, je členem předsednictva nejen regionální, ale i celostátní asociace. V našem regionu má na starosti komunikaci s členskou základnou z Hradecka, spolupráci s mladými zemědělci a se Společností mladých agrárníků. Obdivuhodná je jeho snaha propagace soukromého hospodaření v médiích. Jde mu zejména o to pozměnit vinou nejrůznějších zábavných pořadů mnohdy zcela zkreslený názor laické veřejnosti na sedláky. A nutno říci, že se mu to daří. David stále srší novými nápady a dokáže pozitivně motivovat k větší aktivitě nejen stávající, ale i nově příchozí členy. I jeho zásluhou patří ASZ Rychnov nad Kněžnou, co do počtu členů, k těm nadprůměrným.

Ing. Jiří Petr, předseda ASZ Rychnov nad Kněžnou

Přečteno: 434x