Cena za obrovskou životní sílu

Sdílejte článek
Cena za obrovskou životní sílu

Speciální ocenění Soukromá farma Královéhradeckého kraje roku 2013 bylo vyhlášeno v sobotu 14. září na jubilejním desátém ročníku Královéhradeckých krajských dožínek. Putovalo na farmu členů Asociace svazů chovatelů koní ČR - manželů Jiřího a Vladislavy Ciprových do Pilníkova, kteří zde provozují jezdeckou školu.

Jméno dlouholetého jezdce a českého reprezentanta ve všestrannosti Jiřího Cipry bylo mnoho let spjato se Státním plemenářským podnikem ve Slatiňanech. Zde působil nejen jako jezdec, Cena za obrovskou životní sílu ale zejména se odborně vzdělával v oblasti reprodukce a stal se uznávaným odborníkem na inseminaci klisen. Tomuto oboru se věnoval i po svém odchodu ze Slatiňan na počátku devadesátých let m. st., kdy začal společně s manželkou hospodařit na rodinné farmě v Pilníkově. Tehdy zahájil spolupráci se Zemským hřebčincem v Písku a v jeho hřebčí stanici v Pilníkově se vystřídala celá řada plemeníků. Společně s manželkou založil Jezdeckou školu Pastviny zaměřenou na výcvik jezdců a koní.

Jiří Cipra patřil řadu let k oporám české reprezentace, v letech 1996 a 1999 se stal Mistrem ČR ve všestrannosti, jeho manželka Vlaďka obsadila stříbrnou příčku v mistrovství žen ve stejné disciplíně v roce 2001.

V létě 2008 se Jiří Cipra připravoval na start v jezdecké soutěži v polské Strzegomi a na zkušebním skoku přišel pád, jehož následky mu zcela zásadně změnily život. Diagnóza byla neúprosná – zlomenina krčních obratlů spojená s poškozením míchy natolik fatálním, že Jiří Cipra zcela ochrnul. Po řadě týdnů boje o holý život se začal jeho stav stabilizovat, ale ani přes mnohaměsíční rekonvalescenci se mu doposud nepodařilo rozběhnout spontánní dýchání. Vedle ztráty hybnosti je tak zcela odkázán i na dýchací přístroj. 

Cena za obrovskou životní sílu I v nejtěžším závodě svého života však Jiří Cipra obstál, po mnohaměsíčním pobytu v nemocnicích se vrátil na svou farmu v Pilníkově, kde i nadále řídí vlastní chov a výcvik koní. Díky nejmodernější technice má umožněn pohyb po areálu, který mu vrací nezávislost. Stejná míra uznání patří ovšem i jeho ženě Vladislavě, která zvládá nejen domácnost se třemi syny, ale leží na ní hlavní tíha chodu celého hospodářství.

Ocenění, které u příležitosti Královéhradeckých krajských dožínek převzal za své rodiče syn Viktor Cipra, je tak cenou za obrovskou životní sílu jich obou.

Jiří Petr, předseda ASZ Rychnov nad Kněžnou

Přečteno: 342x