Náčelník SNB dostal po 61 letech podmínku za vyhánění sedláků

Sdílejte článek
Náčelník SNB dostal po 61 letech podmínku za vyhánění sedláků

Přerovský okresní soud potrestal devětaosmdesátiletého Jana Jílka za to, že se před 61 lety jako okresní velitel tehdejšího Sboru národní bezpečnosti (SNB) podílel na vyhánění sedláků v Soběchlebech na Přerovsku. Jílek jako poslední žijící aktér kolektivizace v Soběchlebech dostal dvouletou podmínku za zneužití pravomoci. Odsouzený ani žalobce se neodvolali, rozsudek je tedy pravomocný.

"Spáchal zvlášť závažný zločin, když jako úřední osoba jednal v úmyslu spáchat jinému škodu pro jeho politické přesvědčení," konstatovali soudci. 
 
Z rozsudku však nevyplývá, že by se Jílek represí přímo účastnil. Jeho role spočívala v tom, že jakožto policejní velitel byl přítomen rozhodování "okresní komise pro úpravu poměrů rodinných příslušníků vesnických boháčů," která vysídlování organizovala. "Z titulu funkce spolurozhodl o nezákonném vysídlení soukromě hospodařících sedláků a jejich rodin," uvádí rozsudek. 
 
Statky čtyř největších soběchlebských zemědělců v roce 1952 obsadili příslušníci SNB a místním rodinám poručili vystěhovat se desítky kilometrů daleko. Jeden ze statkářů vysídlení odmítl a ve stodole se oběsil. 

O kauze rozhodla česká justice nebývale rychle. Policie začala Jílkovo angažmá vyšetřovat teprve letos v dubnu. Argument pro Jílkovo stíhání byl ten, že průběh kolektivizace porušoval i dobové československé zákony a ústavu. 

České soudy přitom předlistopadových u zločinů postupují často odlišně. Například letos v lednu Městský soud v Praze osvobodil tři bývalé příslušníky StB, kteří v létě 1989 unesli a zmlátili disidenta Petra Placáka. Případ je podle soudců promlčen. Nejvyšší soud přitom již několikrát rozhodl, že zločiny z dob komunismu jsou nepromlčitelné. 
 
Rozsudek přerovského soudu je historicky teprve druhý případ, kdy soudci potrestali účast na kolektivizaci. Prvním potrestaným byl někdejší funkcionář národního výboru v obci Brníčko na Olomoucku, který v roce 2011 dostal rovněž podmíněný trest.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 310x