Navrhovaný systém počítá s poklesem ceny cukru o 39 procent, které bude „kompenzováno do výše 60 procent přes národní rozpočty a přímými platbami těm producentům, kteří byli pod systémem kvót v průběhu let 2000 až 2002 s flexibilitou možné kompenzace pro zachování spravedlivosti“, uvádí se v dokumentu. Systém počítá s možností plateb ve výši 45 Eur na hektar v případě, že cukrovka bude využita jako energetická plodina a s dodatečnými platbami pro ty pěstitele, kteří nedostanou přímou platbu v důsledku opuštění produkce a ukončení pěstování cukrovky. Návrh také počítá s restrukturalizací zpracovatelů cukrovky - mělo by jít o dobrovolný, čtyřletý plán na roky 2006 až 2009 s doplatkem za všechen cukr, přičemž cukrovary, které ukončí svou činnost k 1. červenci, jsou podle návrhu „vhodné pro restrukturalizační platbu“. Z podnikatelského pohledu jsou přitom základní informace týkající se principu tvorby cen a kvót.
Principy tvorby cen
V případě cen by se měla reformu trhu s cukrem řídit následujícími principy:
- Intervenční ceny budou nahrazeny referenčními cenami, které budou nastaveny na základě soukromých skladovatelů
- Vyhlídka referenčních cen bude uveřejňována
- Progresívní redukce ceny bude činit 39 procent
Referenční cena pro rafinovaný cukr
Rok 2006…………….631 EUR/t
Rok 2007…………….475,2 EUR/t
Rok 2008 ……………585,5 EUR/t
Cena nerafinovaného cukru:
2006…………….496,8 EUR/t
2007…………….397,4 EUR/t
2008…………….303,0 EUR/t
Minimální cena pro pěstitele:
2006……………..32,86 EUR/t
2007……………..25,5 EUR/t
- Další snížení minimálních cen o 10 procent je na základě volné dohody
Principy tvorby kvót:
- Kvóta A a B bude sloučena do jediné kvóty
- Bude alokována dalších 1 000 000 tun cukru v kvótě C pro producenty
- Budou zavedeny nástroje na řízení při překročení kvót
- Během doby, kdy se bude probíhat restrukturalizace (4 roky), nebudou kvóty kráceny
- Po přechodném období a jestliže to bude nezbytné, bude možné další snížení kvót o 5% na každý členský stát.
Petr Havel
Zdroj: ASZ ČR