Arménie a Gruzie - navštivte s ASZ dávné centrum lidské civilizace

Sdílejte článek
Arménie a Gruzie - navštivte s ASZ dávné centrum lidské civilizace

Pro první zájezdovou nabídku na příští rok jsme vybrali tentokrát nepříliš vzdálenou, zato velmi zajímavou část Asie - Arménii a Gruzii. Obě země ležící na úzkém pruhu pevniny mezi Černým a Kaspickým mořem spojuje bohatá a pohnutá historie - včetně té nedávné, nádherná krajina a mnoho památek, které připomínají byzantskou, římskou, perskou i řeckou kulturu. Po osamostatnění se státy musely vyrovnat s relikty kolektivního hospodaření, které zde má stále vliv. Obtížné je také hledání nových odbytišť, protože exporty byly v minulosti samozřejmě navázány na SSSR a Rusko. Zemědělství je zde ale nyní hlavním odvětvím ekonomiky a je mu tak věnována značná pozornost vlády. Přihlášky jsou možné do konce listopadu v hlavní kanceláři ASZ ČR. Detaily o cestě najdete v článku. 

Termín cesty: 10. - 19. květen 2017
1. den Odlet z Prahy, předpokládaný přílet do Jerevanu ve 23:50, transfer na ubytování. Let se společností Ukraine Airline, přestup v Kyjevě.
2. den Po snídani odjezd na prohlídku dvou velkochovů. Agropodnik ARZNI Kat (AGRO) je zaměřený na chov masného skotu a produkci mléka, v místech s obtížnou dostupností však stále chovají místní náhorní skot a ovce. Maji vlastní výrobnu krmiv a mlékárnu. Farmy tohoto agrokomplexu se nacházejí po celé Arménii a jsou zaměřeny i na chov drůbeže a prasat. Dále navštívíme podnik, který je zaměřen na chov tradičních plemen. Návrat do Jerevanu, prohlídka města, která je zakončena večeří v restauraci s tradiční arménskou hudbou a ochutnávkou arménského likéru.
3. den Po snídani odjezd přes pláně k hoře Ararat, která je symbolem Arménie. Návštěva kláštera Khor Virap, který se nachází pouhých 200 metrů od tureckých hranic. Přesun do proslulé arménské vinařské oblasti Vayots Dzor, návštěva jeskyně, kde byly nalezeny nejstarší kožené boty, hroznová jádra, vinný lis a pohárky se zbytky zaschlého vína, které dokládají, že vinařství je v této oblasti známé odpradávna. Oběd je zajištěn v zahradě místního rodinného vinařství, poté si prohlédnete rodinné vinice a proces zpracování vína. Po prohlídce bude následovat diskuze s majitelem o pěstování vína a legislativě. Návrat zpět do Jerevanu, ubytování.
4. den Po snídani následuje výlet ke skalnímu klášteru Geghard (jeden z nejstarších klášterů, postavený v 5. století), který se skládá ze tří kostelů a impozantního mauzolea. Dále pokračujeme k chrámu Garni, jedinému starořeckému (Helénskému) chrámu v Arménii, kde navštívíme chrám Slunce a starověké lázně. Oběd se bude podávat v rodinné restauraci patřící k farmě s rozsáhlým chovem kachen, hus, slepic, koz. Návštěva farmy je zakončena prohlídkou zahrady s ovocem a zeleninou. K obědu ochutnáte tradiční Flatbread (lavash – chléb ve tvaru placky), Gata (sladký chléb – dezert) a tolma (plněné zelné nebo vinné listy), která je považovaná za královnu arménské kuchyně. K jídlu se nabízí máslo, sýry a jogurty, zpracované v místě, je možné zařadit ukázku stloukání másla, výroby sýrů a jogurtu (za příplatek - cena bude upřesněna). Přejezd k jezeru Sevan s průzračně čistou vodou, jejíž barva se neustále mění podle denní doby. Dále navštívíme Sevanský klášter, který je přímo u jezera ve výšce 1 900 m. n. m. Ubytování v malém městečku Dilijan, přezdívaném Arménské Malé Švýcarsko. 
5. den Po snídani následuje přejezd do Gruzie a setkání s místním průvodcem. Cestou navštívíte malou farmu v Teleti, na farmě chovají skot švýcarského typu (cca 150 ks mléčného skotu, rozloha farmy 300 ha). Přejezd do Tbilisi (cca 1,5 hodiny cesty), ubytování v hotelu. Prohlídka hlavního města Gruzie, okružní jízda městem, které má dlouhou a fascinující historii. Navštívíte kostel Metekhi ze 12. století umístěný na útesu nad řekou Mtkvari. Pak projdete starověkými lázněmi a navštívíte pevnost Narikala, odkud je překrásný výhled na město. 
6. den Po snídani následuje návštěva 20 km vzdálené Mtskhety, jejíž vznik vědci datují do 2. tisíciletí př. n. l., a která byla mezi lety 500 před n. l. do 500 n. l. hlavním městem gruzínského království Kavkazské Iberie. Ve 4. století přijali Gruzínci křesťanství a započali se stavbami kostelů, které jsou nyní na seznamu UNESCA. Cesta dále pokračuje do malé vesničky Ereda, kde navštívíte rodinnou farmu zaměřenou na chov koz (cca 200 ks) a pěstování rajčat, bylinek a brambor. Poté pokračuje cesta na sever Gruzie. Zastávka v komplexu Ananuri, prohlídka hradního komplexu na řece Aragvi a pevnosti. Prohlídka starodávného kostela Holy Virgin, který je vyzdoben krásnými ornamenty. Dále přejedeme ke kostelu Gergeti Trinity, odkud je za jasného počasí výhled na ledovce a pohoří Kavkazu. Návrat do Tbilisi (v pozdních hodinách).
7. den Po snídani přejezd k hranici s Azerbajdžánem, ke komplexu kláštera Davida Garedži, který byl založen v 1. polovině 6. století syrským otcem Davidem Garrejeli. Po prohlídce komplexu následuje oběd formou pikniku. Poté navštívíte komplex „Badiauri“ - malé farmy s chovem prasat (30 ks) a krav (10 ks) a ovocným sadem (švestky a broskve). Cestou navštívíte horské středisko Gurdžáni, kde vás pohostí místní rodina a prohlédnete si tradiční gruzínský vinný sklep (Marani), kde se víno uchovává v hliněných amforách (qvevri) zapuštěných do země. Večeře bude probíhat v tradiční gruzínské restauraci, připomínající vinný sklípek, podávat se bude gruzínské víno, tradiční cukroví „churchkhela“ vyrobené z ořechů obalených hroznovou zkaramelizovanou šťávou. Ubytování v rodinném hotelu.
8. den Po snídani vás čeká celodenní výlet do oblasti Kachetie, nejvýchodnějšího regionu Gruzie. Cestou navštívíte Tsinandali, sídlo významného gruzínského básníka 19. století Alexander Chavchavadze. Prohlédnete si interiéry zámku a zahradu z 19. století. Dále cesta pokračuje do města Telavi, kde vás čeká prohlídka místní farmy specializující se na chov prasat. Poté návštěva Gremi, komplexu ze 16. století. Prohlídka chrámu sv. Archangela, který pochází ze 16. století. Kláštera Nekresi, nejstarší klášter v zemi. Ubytování v rodinném penzionu, večeře. 
9. den Po snídani je přejezd a návštěva chovu firmy Kvareli Baga Ltd., která produkuje hovězí maso a mléko (cca 9 000 litrů mléka denně). Tato firma je pro  Gruzii typická. Ubytování v Tbilisi (přejezd cca 130 km). Večeře, pobyt v hotelu do transferu na letiště.
10. den Transfer na letiště 02:45, odlet z Tbilisi v 05:45, předpokládaný přílet do Prahy ve 14:20. 
Změna programu vyhrazena.
Cena zájezdu: cca 34 400,- Kč (při minimálním počtu 12 účastníků)
Přečteno: 417x