Farma rodiny Suchých je členem ASZ Louny

Sdílejte článek
Farma rodiny Suchých je členem ASZ Louny

Třetí místo v soutěži Farma roku 2016 obsadila malebná farma rodiny Suchých, kteří jsou členy ASZ Louny. S touto regionální asociací nás seznámí její předseda Jiří Křížek. 

Region Louny patří v portfoliu ASZ ČR mezi nejstarší, je jednou ze zakládajících členských organizací a rozlohou i počtem členů se řadí mezi větší regiony. Přesto, nebo snad právě proto, každoročně přijímáme několik dalších nových členů. Jádro regionu tvoří Lounsko a Žatecko, v posledních letech jsme se rozrostli i o oblast Chomutovska a Mostecka. Velikost našich členských farem je od 10 do 700 ha - není ale důležitá rozloha, jde o společnou řeč všech členů. Zaměření farem je různorodé. Převažuje rostlinná výroba (obilniny, řepka), ve chmelařské oblasti samozřejmě pěstování chmele. Několik farem se zabývá i živočišnou výrobou, ale je to více srdeční záležitost nežli ekonomický přínos.

Pravidelně se účastníme všech akcí celostátní asociace, pořádáme ovšem i několik vlastních. Zorganizovali jsme sedm regionálních plesů, které nyní nahradily dožínky. Ty letošní byly v pořadí třetí a uspořádali jsme je tradičně právě na farmě Lukáše Suchého ve Slavětíně. V našem regionu se konaly dvakrát i Dožínky ASZ ČR a jednou Farmářské slavnosti. Pravidelně se setkáváme na schůzích, které vždy zpestří hosté, vyjadřující se k aktuální zemědělské či legislativní problematice. Poslední schůzi v roce, v předvánočním čase, spojujeme s bowlingovým turnajem, který je každoročně hojně navštíven. Každý účastník si za svůj sportovní výkon odnese několik cen.

Region Louny se mezi pětici nominovaných v soutěži Farma roku probojoval již po páté - naši členové za dobu jejího konání obsadili jedno první, jedno druhé a dvě pátá umístění. Nezbývá než popřát letošnímu účastníku této soutěže, Farmě rodiny Suchých, dosažení co nejlepšího výsledku. Již samotná nominace je však vlastně vítězstvím a velkým uznáním pro všechny soutěžící za to, co na svých statcích dokázali. Všichni soukromí zemědělci se od počátku hospodaření potýkají s řadou problémů a starostí, každoročně vzhlížíme k nebi, aby „ta voda“ už přišla, což v naší oblasti srážkového stínu platí dvojnásob. Po 26 letech hospodaření vím, že každoročně vše nějak, s větší či menší pohodou, zvládneme. To nejdůležitější, co však potřebujeme k naší práci stále, je zdraví a trochu toho podnikatelského i lidského štěstí. Mé přání být svobodným sedlákem se mi vlastně už splnilo a doufám, že mí synové budou v této práci pokračovat. A to samé přeji i vám, protože jak víme z historie, mnoho našich předků to štěstí a možnost nemělo.

Jiří Křížek, předseda ASZ Louny 

Přečteno: 588x