Mladé není ani třeba lákat

Sdílejte článek
Mladé není ani třeba lákat

Jestli se nějakému sdružení velmi dobře daří přilákat do svých řad mladou generaci, pak je to jistě právě Selská jízda, a ta jihočeská obzvlášť. Ačkoliv přilákat asi není to správné slovo. Mezi mladé jezdkyně totiž patří i ty, pro které je sedět na koni v kroji Selské jízdy stejně samozřejmé jako fakt, že se chtějí v budoucnu, po vzoru svých předků, prarodičů a rodičů věnovat sedlačině. Typickým příkladem takové členky je nejstarší ze čtyř vnuček starosty Sboru, šestnáctiletá Martina Tomanová.

Se svými rodiči a mladší sestrou vyrůstá na statku v Sedlištích, kde hospodaří její otec a strýc, coby kamenem dohodil to má na štětický statek svých prarodičů Tomanových.

Mladé není ani třeba lákat„Ke koním mám vřelý vztah a pohybuji se mezi nimi skutečně odmala. Jezdit jsem začala již před deseti lety a členkou Sboru jsem hned od počátku. Inspiroval mě děda, a protože geny se nezapřou, jak s oblibou říkává, už si to bez akcí Selské jízdy ani neumím představit,“ informuje mladá jezdkyně.

Martina Tomanová je studentkou druhého ročníku Střední zemědělské školy v Písku, obor agropodnikání. Po jejím ukončení by ráda pokračovala na některé z fakult Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

„Moc bych si přála vlastního koně, na kterém bych se Sborem mohla vystupovat, to by pro mě získalo ještě další rozměr. A jak vidím svou budoucnost? Určitě na statku, v pokračování rodinné tradice. V dalších letech se na to ve škole ještě odborně „vyzbrojím“, ale srdcem, tím jsem tam už teď,“ usmívá se Martina.

Mladé není ani třeba lákatV maturitním ročníku téže střední školy je další zástupkyně mladých ze Selské jízdy, a to Kristýna Fenigbauerová, velmi schopná a aktivní jezdkyně, která si nechá ujít jen málokteré vystoupení „svého“ Sboru.

„Pocházím ze Strakonic, ale spoustu času trávím s rodiči v Nebřehovicích, kde je i rodný statek Františka Machníka, a my zde máme zahradu. Stejně jako Martina jezdím už dlouhé roky. Když jsem se doslechla o praporečnici Selské jízdy Janě Pichlíkové z Cehnic, a jejích aktivitách jakožto trenérky mladých jezdců, věděla jsem, že to pro mě bude to pravé,“ říká Kristýna.

Její první vystoupení se Sborem bylo v roce 2013 a od té doby následovala celá řada dalších. „Určitě chci vytrvat. A to jak v Selské jízdě, tak v dalším studiu - na vysoké škole. Pracovat bych v budoucnu rozhodně chtěla v oboru a v praxi. Žádného správného koňáka do kanceláře nezavřete,“ směje se Kristýna Fenigbauerová.

Šárka Gorgoňová, mediální oddělení ASZ ČR


Přečteno: 526x