Několik základních informací k regionu ASZ České Budějovice

Sdílejte článek

Naše regionální asociace má v současné době 40 členů. Hospodaříme jak v marginálních, tak v produkčních oblastech. Skladbou zemědělské produkce nijak nevybočujeme v porovnání s podobnými, půdně klimatickými oblastmi ČR. Na členských schůzích se scházíme pravidelně 1krát do roka na valné hromadě, přičemž představenstvo se schází samozřejmě častěji a podle potřeby.

Okres sousedí se všemi okresy Jihočeského kraje (od západu přes sever k jihu-Český Krumlov, Prachatice, Strakonice, Písek, Tábor, Jindřichův Hradec). Na jihovýchodě ohraničuje území okresu státní hranice s Rakouskem v délce 22 km. Svou rozlohou 1 625 km2 je druhým největším okresem Jihočeského kraje a desátým v rámci celé České republiky.

Z historie stojí za zmínku vlna selského odporu proti panské zvůli - spor o tzv. Zbudovská Blata (období druhé poloviny 16. století až do druhé poloviny století devatenáctého….).

V řadě vesnic se dochovala charakteristická lidová architektura tzv. selské baroko. Nejvíce si zachovaly původní ráz Holašovice (část obce Jankov), které byly zařazeny mezinárodní organizací pro výchovu, vědu a kulturu UNESCO do Seznamu chráněných památek, dále Bavorovice a Munice (části obce Hluboká nad Vltavou), Malé Chrášťany a Plástovice (části obce Sedlec), Mazelov, Radošovice, Vitín a Záboří.

Území okresu má protáhlý tvar s maximální délkou 74 km (sever-jih) a šířkou 33 km (východ - západ). Převážná část území je pahorkatinou, střední část okresu tvoří českobudějovická pánev, která se na jihovýchodě zdvíhá do Novohradských hor. Severní část území je mírně zvlněná, jižní část má podhorský ráz. Nejvýše položeným místem je vrchol hory Vysoká v Novohradských horách (1 034 m n.m.). Nejníže položeným místem je údolí řeky Vltavy u Týna nad Vltavou (343 m n.m.). Průměrná nadmořská výška se pohybuje kolem 500 m. Převládá zde chladnější podnebí s průměrnou roční teplotou 7 - 8° C. Průměrné množství srážek na území okresu se pohybuje v rozpětí od 400 do 2 100 mm/m2. Z celkového ročního úhrnu srážek připadá 25 % na jaro, 40 % na léto, 20 % na podzim a 15 % na zimu.

Charakteristickým znakem okresu je velké množství vodních ploch. Na zamokřeném území bylo vybudováno v minulosti cca 300 rybníků, z nichž nejznámější je Bezdrev nedaleko Hluboké nad Vltavou. Od jihu k severu okres protíná řeka Vltava s hlavními vodními zdroji z přítoků řeky Malše v Českých Budějovicích a z řeky Lužnice u Týna nad Vltavou. Vodní dílo Římov na řece Malši zásobuje pitnou vodou značnou část celých jižních Čech. Vodní dílo Hněvkovice bylo účelově vybudováno na řece Vltavě v souvislosti s výstavbou Jaderné elektrárny Temelín. Většina vodních toků okresu je zařazena do kategorie znečištěných (eroze, splachy, lokální znečištění z obcí) .

Půdní a klimatické podmínky ovlivnily využití půdy. Z plochy okresu tvoří více než 53 % zemědělská půda, 32,2 % lesní půda, 5,6 % připadá na vodní plochy a 1,4 % na zastavěné plochy. Plocha zemědělské půdy k 31.12. 2003 činí 86 338 ha, z toho 62 946 ha orná (stupeň zornění cca 73%), 20 536 ha TTP, a 2 757 ha zahrad.

Současný trend ve vývoji regionu směřuje jednoznačně ke každoročním úbytkům zemědělské půdy, zejména pak orné půdy. Hlavními důvody jsou především stavební činnost na zemědělské půdě, vnitřní restrukturalizace půdy ve prospěch zalesňování a ve prospěch trvalých travních porostů.

Struktura osídlení není v okrese rovnoměrná, zhruba tři čtvrtiny obyvatel žijí ve městech, přičemž ve městě České Budějovice žije téměř 55 % obyvatel okresu. Celkový počet obyvatel je180 tisíc, hustota osídlení je 111 obyvatel / km˛.

. Hospodářská struktura, čilý cestovní ruch, dopravní obslužnost a dosažený stupeň soukromého podnikání příznivě ovlivňují míru nezaměstnanosti. Podíl nezaměstnaných osob z disponibilního počtu pracovníků ke konci roku 2004 dle nové metodiky dosáhl 4,1 %, což je nejnižší nezaměstnanost v kraji a čtvrtá nejnižší v republice (republikový průměr 9,5 %). Přesto zvýšenou nezaměstnanost zaznamenáváme zejména ve špatně dopravně dostupných oblastech Novohradska a dalších oblastech.

Přes strukturální změny zůstává okres České Budějovice okresem průmyslově zemědělským. Hospodářská struktura okresu a také dosažený stupeň rozvoje soukromého podnikání umožňují poměrně nízkou míru nezaměstnanosti.

Přírodní prostředí s vysokou lesnatostí, vodními plochami a velkým počtem kulturních památek je využíváno k návštěvám a rekreaci občany z celé České republiky a v hojné míře i zahraničními turisty.

V průběhu celého roku jsou pořádány na Výstavišti v Českých Budějovicích různé typy výstavnických akcí. Nejvýznamnějšími z nich jsou mezinárodní zemědělská výstava Země živitelka a výstava HOBBY. Výstavy nejrůznějšího zaměření navštíví v průběhu celého roku téměř 0,5 mil. návštěvníků.

Zdroje: ASZ Č.B., ČSÚ, ÚP Č. Budějovice

Zpracoval: člen ASZ České Budějovice, Bohumír Nekola

Přečteno: 532x