Od 16 jalovic až k vlastní bourárně, aneb navštívili jsme Havlíkův Dvůr

Sdílejte článek
Od 16 jalovic až k vlastní bourárně, aneb navštívili jsme Havlíkův Dvůr

Minulý týden jsme se rozhodli na chvilku opustit dojná a kombinovaná plemena skotu a přesunuli jsme se k masným plemenům. Navštívili jsme farmu Havlíkův Dvůr v Českém ráji v malé obci Osek, kousek od Sobotky, kde nás přivítal majitel Josef Havlík. O tom, co vše farma Havlíkův Dvůr nabízí, vám představíme v následujícím článku. 

Josef Havlík má zemědělství v krvi. Už jeho prarodiče měli hospodářství, ve kterém pokračoval jeho otec a nakonec i on, přestože se vyučil truhlářem. U truhlařiny naštěstí dlouho nezůstal a v roce 1991 začali společně s otcem hospodařit na plný úvazek. V současnosti Josef Havlík hospodaří na 280 hektarech, přičemž 30 hektarů tvoří pastviny. Od chovu dojného skotu v 90. letech opustili a na farmě provozovali pouze rostlinnou výrobu.

Změnu přinesl až rok 2014, kdy z původní myšlenky, že se vykrmí dva býci na pastvině pro vlastní potřebu, se nakonec nakoupilo 16 březích jalovic plemene aberdeen angus, společně s plemenným býkem. Proč právě plemeno aberdeen angus?

Jak říká pan majitel: „Líbila se mi ta celopláštově černá barva, křehkost masa a zvláště genetická bezrohost. Stále jsou lepší naražená žebra, než propíchnutá plíce.“

Nyní stádo čítá již 110 kusů zvířat částečně z vlastního chovu a částečně ze zástavu, který pochází z české ekologické farmy. Výkrm býků probíhá na hluboké podestýlce v nové stáji, která díky střeše z dvoukomorového polykarbonátu zajišťuje optimální světelnost a zároveň působí jako vynikající teplený izolant. Býci se vykrmují do hmotnosti 800 kg a výše. Poté míří na porážku do TORO Hlavečník. Základní stádo je umístěno na pastvině a přes zimu se přesouvá do stáje. Kompletní krmivová základna je z vlastních zdrojů farmy. Samozřejmostí je kukuřičná siláž, která se místo žlabů, vaků nebo sil, umísťuje do balíků, které jsou z pohledu degradace krmiva mnohem výhodnější.

Výstupem z jatek jsou hovězí čtvrtě, které jsou přepraveny po porážce zpět na farmu, kde jsou umístěny do chladicích boxů. Dokonalé zrání podmiňují dva chladící boxy, díky kterým se vždy oddělí od sebe čtvrtě čerstvé a čtvrtě zrající. V chladícím boxu zraje hovězí čtvrť od 3 do 5 týdnů při teplotě od 0 do 2 °C při vlhkosti 70 %.

Na přání zákazníka je možné i dobu zrání prodloužit dle jeho libosti.

V rámci způsobu zrání je zde zvolen tradiční způsob, a to zrání suché bez obalu nebo pokryvu. Prostřednictvím suchého zrání je zachována barva, vůně i křehkost masa plemene aberdeen angus. Po ukončení procesu zrání následuje bourání čtvrtí na jednotlivé části a balení do vakuové folie, která zaručuje trvanlivost masa. Kompletní nabídku masa z Havlíkova Dvora naleznete ve vlastní prodejně v místě farmy. Součástí je i malé venkovní občerstvení na terase, na které si můžete vychutnat jejich domácí burger. Ten se připravuje z  vyzrálého mletého hovězího masa se sýrem, slaninou a křupavou bulkou, případně salátkem.

Jaká je budoucnost?

Havlíkův Dvůr se neplánuje rozrůst do extrémních rozměrů. Chce si ponechat svoji současnou výjimečnost a individualitu. Každopádně jak říká majitel Josef Havlík: „Vizí i myšlenek bylo, je a bude spousta, každopádně bez rodiny, přátel a tymů lidí, které mám kolem sebe, by se to těžko realizovalo.“Produkce masa není jediný cíl majitele. V rámci zvířat se snaží dbát i na plemenářskou práci, kterou plánuje posílit do budoucna.

Závěrem…

Sám pan majitel říká, že pro zemědělství se musí člověk narodit. My jsme rádi, že nakonec opustil řemeslo truhláře a rozhodl se hospodařit až do úplného konce ke zpracování zemědělských produktů. Prostřednictvím prodejny a občerstvení se naskytly další možnosti pro spotřebitele, kteří si mohou vybrat, jestli zvolí a podpoří české hovězí, o kterém ví, kde bylo vykrmeno, nebo budou konzumovat maso z velkoobchodních řetězců. Doporučujeme spotřebitelům začít ochutnávkou domácího burgera, jelikož přepokládáme, že jestli pochybují, poté již budou přesvědčeni.

Autor: Lucie Rysová

Zdroj: Agropress.cz

http://www.agropress.cz/od-16-jalovic-az-k-vlastni-bourarne-aneb-navstivili-jsme-havlikuv-dvur/

Přečteno: 509x