Základní charakteristika regionu Český Krumlov

Sdílejte článek

Českokrumlovský region je jednou z posledních rozlehlejších oblastí ve střední Evropě, kde se zatím ve větší míře neprojevily negativní důsledky civilizace. Novohradské hory a Šumava patří k tzv. „Zelené střeše Evropy", tedy k území s mimořádně uchovanými přírodními a krajinnými hodnotami. O zdravé krajině svědčí velké množství chráněných druhů rostlin a živočichů i existence řady chráněných území. Přírodní krásy regionu patří mezi základní předpoklady cestovního ruchu, turistiky i oddechu.

V této perle jižních Čech hospodaří i soukromí zemědělci, sdružení v regionální Asociaci soukromých zemědělců Český Krumlov.

Historie a současnost regionální asociace Český Krumlov

Vznik regionální asociace Český Krumlov je datován do roku 1999, kdy se 6.3. konala ustavující valná hromada Asociace soukromých zemědělců. Na této valné hromadě došlo ke schválení stanov a k volbě představenstva a kontrolní komise. K tomuto datu bylo dle členských přihlášek sdruženo v regionální asociaci Český Krumlov 34 členů. Nedlouho poté, dne 7.5.1999, se českokrumlovská asociace na základě splnění podmínek vzniku členství podle stanov ASZ ČR stala plnohodnotným členem tohoto sdružení.

Až donedávna, konkrétně do 8.6.2005, vedl jako předseda představenstva ASZ ČK p. Bůžek. Na valné hromadě z 8.6.2005 vzešlo nové vedení v čele s předsedou p. Ing. Perníkem jun. Nové vedení si dalo za cíl navázat na dosavadní činnost regionální ASZ s tím, že tuto činnost ještě zefektivní.

Jak je již výše zmíněno v charakteristice regionu, členové českokrumlovské regionální ASZ hospodaří částečně v horské a podhorské oblasti a současně i velké části z nich se dotýká existence Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava a Chráněné krajinné oblasti Blanský les. Hospodaření v těchto oblastech se řídí zvláštními předpisy a přináší zvýšené nároky na zde hospodařící zemědělce.

Výrobní zaměření členů ASZ ČK

V současné době, k 30.6.2005, má českokrumlovská regionální asociace registrováno 38 členů, kteří obhospodařují 3 229,36 ha zemědělské půdy. Z toho, že je českokrumlovský region z velké většiny situován v horské a podhorské oblasti, vyplývá i výrobní zaměření členů ASZ ČK.

V živočišné výrobě je téměř celá členská základna zaměřena na chov skotu, a to jak skotu produkujícího mléko, tak i skotu masného. V současné době členové ASZ ČK chovají cca 2 tisíce kusů skotu. Tři členové jsou zaměřeni na chov koz a ovcí a několik dalších členů více či méně doplňkově chová koně.

V rostlinné výrobě jsou členové, kteří hospodaří jen na TTP anebo s minimem orné půdy. Na druhé straně jsou zde i zemědělci, kteří nechovají žádná hospodářská zvířata, nebo jich mají jen minimum, a jsou zaměřeni na rostlinnou výrobu a poskytování služeb mechanizačními prostředky v rostlinné výrobě. K plodinám pěstovaným na orné půdě v českokrumlovském regionu patří zejména krmné i potravinářské obiloviny, řepka olejka, kukuřice na siláž a jeteloviny, v menší míře se u nás pěstují mák a brambory.

„Výrobního“ zaměření se týká rovněž oblast cestovního ruchu, což vyplývá z charakteristiky regionu, kde se snoubí místy ještě panenská příroda (Národní park a Chráněná krajinná oblast Šumava, Chráněná krajinná oblast Blanský les, Čertova stěna) s všudypřítomnou historií (město Český Krumlov, zapsané od roku 1992 na Seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO, klášter Zlatá Koruna, Cisterciácký klášter Vyšší Brod a další). V českokrumlovském regionu je možnost dalšího vyžití v letním i v zimním období, např. rekreace a koupání v největší přehradní nádrži ČR Lipno, cykloturistika, zimní sporty a další. Této koncentrace cestovního ruchu již využilo několik členů ASZ ČK a formou agroturistiky provozuje ubytovací služby.

Aktivity ASZ ČK

Českokrumlovská regionální asociace se v rámci svých možností snaží napínat své síly několika směry. Předně představenstvo poskytuje informace získané prostřednictvím ASZ ČR své členské základně. Několikrát došlo k zorganizování různých školení a to nejen pro členy ASZ, ale i pro ostatní zemědělce; mimo jiné zde proběhlo školení k dotacím před vstupem do EU, kde přednášel Ing. Pospíšil z ASZ ČR. Z dalších aktivit ASZ ČK je nutné jmenovat navázání spolupráce s jihočeským krajským úřadem v čele s hejtmanem RNDr. Janem Zahradníkem a také pravidelné informační schůzky s managementem největší české mlékárny MADETY a.s. V minulosti také proběhlo setkání se zástupci rakouské firmy PÖTTINGER, největšího výrobce zemědělské techniky v Rakousku, na jehož základě se uskutečnil zájezd členů ASZ ČK do hlavního výrobního závodu této firmy v rakouském Grieskirchenu. Za zmínku stojí příležitostná spolupráce bývalého předsedy p.Bůžka s několika členy Poslanecké sněmovny ČR (Ing. Beneš, Ing. Papež, Ing. Talíř) formou konzultací.

K aktivitám českokrumlovské regionální asociace v rámci ASZ ČR jistě patří účast dvou jejích členů v soutěži Farma roku. V roce 2002 se na 5. místě této soutěže umístila farma rodiny Žáčkových z Dolních Svinců a v roce 2003 se taktéž na 5. místě umístila farma rodiny Šítalových z Mojného.

Slovo na závěr

Věřím v to, že Asociace soukromých zemědělců jako taková má své opodstatnění a budoucnost. A že my všichni se budeme i nadále snažit o to, aby v dnešní těžké době český svobodný sedlák nejenom přežil, ale mohl i v budoucnu hospodařit a dále se rozvíjet.

Ing. Václav Perník jun.

Předseda představenstva ASZ ČK

Přečteno: 657x