Zemědělcům zabírá spoustu času papírování

Sdílejte článek

Zemědělci jsou po vstupu do Evropské unie zavaleni administrativou. To je problém především soukromých zemědělců, kteří si nemohou dovolit zaměstnat neproduktivního člověka, který by se věnoval jenom papírování. "Soukromý zemědělec je sám sobě šéfem i pracovníkem a pomalu polovinu pracovního týdne potřebuje na vyplňování formulářů, registrace či statistiky," uvedl Václav Perník mladší, předseda krumlovské Asociace soukromých zemědělců, která sdružuje 38 členů, jež obhospodařují zhruba tři a půl tisíce hektarů, a která se snaží zemědělcům s administrativou pomáhat.

"Na vlastní práci má zemědělec čím dál méně času. Pak ani není schopný využít různé dotační tituly, protože ho složitá administrativa odrazuje," zdůraznil. Byrokracie tak paradoxně neubývá, ale bují čím dá víc. "A do budoucna to má být ještě horší," poukazuje Václav Perník na skutečnost, ze které jsou zemědělci nešťastní. Domnívají se, že jsou zavaleni administrativou hlavně kvůli příliš rozsáhlému úřednickému aparátu.

V tom je utvrzuje například pohled k jejich rakouským kolegům, kteří nad papírováním českých zemědělců jenom nevěřícně kroutí hlavou. "Například když si chce rakouský zemědělec postavit něco na svém pozemku, nepotřebuje tolik povolení a razítek. Většinu staveb pouze ohlásí. U nás se povolovací řízení táhne někdy i roky," poznamenal Václav Perník. "Administrativa je katastrofální. Se vstupem do EU současně přibyly možnosti, jak získat peníze, ale teď jde o to, jak je který zemědělec schopný a dokáže jich využít," dodal. Například operační program, v jehož rámci je možné získat prostředky na nákup zemědělské techniky i rekonstrukci staveb, je velmi náročný. K vlastnímu projektu je třeba připojit dalších 30 až 40 povinných příloh, které si musí zemědělec zpracovat sám, nebo si na to za nemalé peníze najmout firmu.

"My jsme si to například dělali sami, chceme rekonstruovat stáje. Dva měsíce nám trvalo, než jsme to dali dohromady. V programu jsme uspěli, ale následná administrativa a kontroly jsou tak náročné a složité, že uvažujeme, že to vzdáme," podělil se Václav Perník o zkušenosti. "Navíc část nákladů na celou stavbu nám proplatí až za několik měsíců. Několik let pak kontrolují dodržování všech podmínek, a když jenom jednu z nich nesplníme, tak nám dotaci seberou. V asociaci je nás zhruba čtyřicet, ale jenom tři lidé do toho šli," poznamenal.

Přečteno: 511x