Sedláci z Plzeňska rozhořčeni návrhem Mze zrušit PUZČ

Sdílejte článek

Sedláci z Plzeňska rozhořčeni návrhem Mze zrušit PUZČ

Vážený pane ministře,

z ústředí Asociace soukromého zemědělství v Praze jsme obdrželi kopii dopisu, podle kterého byla na Vaší operativní poradě dne 2.ledna 2006 projednávána problematika podpory předčasného ukončení zemědělské činnosti (PUZČ). Ze závěrů tohoto jednání údajně vyplynul návrh, že by proti původním předpokladům nebyl tento typ podpory z Programu rozvoje venkova v období 2007 - 2013 financován. Při schůzi Rolnického sdružení regionu Plzeň, které je členem ASZ, jsme mimo jiné projednali také výše uvedený záměr. Našimi členy byl návrh z Vaší operativní porady přijat s velkým rozhořčením.

Jeho realizace bude znamenat další destabilizaci venkovského prostoru a odliv lidí z vesnic. Postihne právě tu vrstvu zemědělských podnikatelů, kteří jsou na zemědělství zcela závislí, mají nejnižší příjmy a budou tedy nuceni živořit i ve stáří.

Podpora předčasného ukončení zemědělské činnosti je zárukou omlazování farem, zvětšování jejich koncentrace a tím i konkurenceschopnosti, což je předpokladem stabilizace lidí na venkově. Zrušení této podpory bude mít za následek zmenšení zájmu o zemědělské podnikání a tím další odliv lidí z vesnic. Ty se stále více stávají pouhou „noclehárnou“ pro obyvatele dojíždějící za snazším a lukrativnějším zaměstnáním do měst. Odjíždí ráno za tmy a večer se za tmy vrací, takže na stavu vesnice i okolního prostředí jim zpravidla záleží méně, než těm, co tam podnikají a žijí od pondělního rána do neděle večer.

Je možné, že Vašim úředníkům jsou výše uvedené skutečnosti zcela lhostejné a že všechny proklamace o rozvoji venkova jsou pouze prázdná slova. Svědčí o tom také skutečnost, že uvedená podpora byla realizována v současném rozpočtovém období jako poslední, téměř rok po vstupu do EU. Svoji roli asi hraje i prostá lidská závist, přestože každý má možnost zemědělsky podnikat a využít tak ve stáří „výhody“ předčasného ukončení zemědělské činnosti. Prázdných dvorů i jiných zemědělských objektů je v našem státě přemíra.

Věříme, že celou záležitost rozumně zvážíte, potlačíte závistivé vášně Vašich úředníků i jiných lobbystických skupin a rozhodnete kladně ve prospěch té skupiny venkovanů, kteří tvrdě manuálně pracují často jen za pouhou obživu a zaslouží si slušnou životní úroveň, úctu a uznání aspoň ve stáří. Nedopusťte, prosíme, aby k tak nehoráznému, protiselskému rozhodnutí došlo právě za dobu Vašeho krátkého působení na Ministerstvu zemědělství.

V Přešticích 9. ledna 2006 Ing. Petr Hodan, předseda Rolnického sdružení regionu Plzeň

Zdroj: ASZ ČR

Přečteno: 381x