Z ceny másla má sedlák ten nejmenší díl, říká předseda Asociace soukromého zemědělství

Sdílejte článek
Z ceny másla má sedlák ten nejmenší díl, říká předseda Asociace soukromého zemědělství

V Česku panuje nikoli okurková, ale máselná sezóna. Důvodem jsou rostoucí ceny této komodity, která oproti loňsku podražila o 15 korun. Zdražují i další potraviny, například vejce nebo mléko, podle statistiků meziročně o šest procent. Znamenají ale vyšší ceny v obchodech, že více peněz zůstane zemědělcům, kteří si v minulých letech stěžovali, že jim výkupní ceny často ani nepokryjí náklady?

„Výkupní cena mléka oproti loňsku vzrostla zhruba o třetinu, loni v létě to bylo asi 6 korun za litr. To se jistě promítlo i do ceny mléčných výrobků, ale zdražení bych připisoval spíše oživení na trhu s mlékem a větší světové poptávce,“ říká předseda Asociace soukromého zemědělství České republiky Josef Stehlík. 

Znamená to, že nyní bude přibývat chovů mléčného skotu? „Nečekáme, že by se začali objevovat úplně noví chovatelé, protože vychovat dojnici trvá pět let. A to je z hlediska podnikání extrémně dlouhá doba. Oproti předchozímu období se ale méně dojnic dává na jatka,“ doplňuje. 

Prodávat přímo není snadné 

Zemědělci se snaží uvádět své výrobky na trh svépomocí a prodávat tak za vyšší cenu. Je s tím ale spojena nejen spousta práce navíc v reklamě a marketingu, ale také riziko, že se výrobky nakonec ani nepodaří prodat. 

„Dosud největší úskalí bylo ve složitých legislativních podmínkách, které se objevily po vstupu do Evropské unie. Prodávat mléko přímo zákazníkovi se tehdy rovnalo přečinu. To se postupně daří měnit a například stavební požadavky už u malých zemědělců nejsou tak drastické jako u velkých firem,“ vysvětluje. 

Hrozba jménem EET 

Možnou nástrahou je pro farmáře elektronická evidence tržeb, která by v budoucnu měla pokrýt i to, když sedlák prodává přímo ze dvora. „Už ale zkomplikovala různé farmářské trhy. Přijde nám nesmyslné, aby státní správa dostávala zprávu o každé transakci, když někdo prodá pár jablek nebo mrkví,“ zdůrazňuje Stehlík. 

Jedinou cestou je podle něj elektronickou evidenci zcela zrušit, protože mít celou řadu různých výjimek považuje za nepředstavitelné. Asociace na problémy a komplikace upozorňuje dlouhodobě, ale ministerstva financí ani zemědělství její argumenty nebraly v potaz. „Budeme se je i nadále snažit přesvědčit, že tudy cesta nevede.“ 

Poslechněte si celé Interview Plus: 

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3903051

Jan Bumba, Michael Erhart

Zdroj: Rozhlas.cz 

Přečteno: 311x