Psal se rok 1992 a padlo rozhodnutí opustit Prahu. Pastrňákovi bez jakýchkoliv předchozích zkušeností odstartovali na tehdejší dobu neobvyklou produkci výrobků z kozího mléka. Začínali s dvěma kusy, dnes farma zaměstná 15 lidí, kteří pečují o 850 koz, z nichž 550 denně nadojí 1400 litrů mléka. Farma navíc funguje v rámci norem ekologického zemědělství v celém procesu výroby.
„Pěstujeme si i vlastní krmivo, vyprodukované mléko je díky tomu v bio kvalitě,“ říká Matěj Pastrňák, zemědělský inženýr a nynější hlava rodinné farmy. Ta se zaměřuje zejména na mléčné kysané nápoje, jogurty a čerstvé sýry, které dodává do obchodů se zdravou výživou i klasických supermarketů. O rozvoz se starají tři vlastní chladící vozy. Farma má novou dojírnu a výrobní linku. Online prodeje farmě zajišťuje internetový distributor Košík.cz, který spolupráci s farmáři a lokálními dodavateli prosazuje. Farma Dora je navíc otevřená k veřejnosti a každou sobotu pořádá den otevřených dveří.
Autor: Michal Nosek
Zdroj: E15.cz
http://zpravy.e15.cz/byznys/zemedelstvi/zacinali-se-dvema-kozami-nyni-jich-na-farme-dora-v-ratiboricich-maji-850-1332946