Kauza Fipronil

Sdílejte článek
Kauza Fipronil

Evropský komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan informoval na setkání ministrů členských zemí o současné situaci v kauze vajec kontaminovaných Fipronilem.  

Farmy, kde se potvrdily nadlimitní hodnoty, byly uzavřeny a všechna produkce stažena z trhu. Vyšetřování policie pokračuje a bude mít soudní dohru. Ministři vyjádřili celkovou spokojenost se systémem rychlého varování, který efektivně zastavil šíření kontaminovaných vajec a výrobků.

Kompenzace ztrát pro farmáře nebyla na zasedání projednávána, zástupci EK pouze uvedli, že náhrady pro chovatele nejsou automaticky stanoveny v nařízeních EU. V Nizozemí, které je největším producentem vajec v EU, bylo prověřeno celkem 281 farem zaměřených na produkci vajec a z toho jich 144 bylo uzavřeno. Kontrolovaných farem na produkci kuřecího masa bylo 708, z nich neprošlo a bylo uzavřeno 285, a to vzhledem k nadlimitním hodnotám Fipronilu. Nizozemská policie zahájila vyšetřování prvního případu v listopadu 2016 a v červnu již uzavřela 180 farem. Právě ve vejcích nizozemské produkce byla tato látka objevena v obchodech napříč Evropou.

Fipronil je širokospektrální insekticid používaný v boji proti různým druhům hmyzu jako jsou mouchy, vši, klíšťata, švábi či roztoči. Jeho použití u zvířat produkujících potraviny není povoleno, u lidí způsobuje v nadlimitním množství poškození ledvin, jater a štítné žlázy. Podle dostupných informací nebyly kontaminovaná vejce ani maso do ČR importovány.

25. 9. 2017

Připravila Radka Švecová, hlavní kancelář ASZ ČR  

Přečteno: 2 114x