Charakteristika regionu Náchodsko

Sdílejte článek

Asociace soukromého zemědělství Náchodska byla založena v první polovině roku 1999 za účelem zastupování a ochrany společných zájmů soukromých zemědělců v tomto regionu. Předchozím spolkem bylo sdružení soukromých zemědělců, které však zaniklo. Sídlo ASZ Náchodsko se v současné době nachází v obci Pěkov, čp.153, v penzionu Selský dvůr. Stav členů a počet hektarů, na kterých hospodaří, je proměnlivý. Počet členů se pohybuje kolem čísla 40, počet hektarů kolem 1330.

ASZ Náchodsko zastupuje členy v severovýchodní části Královéhradeckého kraje. Území se rozprostírá od Jaroměře, přes Náchod, Nové Město nad Metují, Červený Kostelec, Teplice nad Metují až k samým hranicím s polským územím na Broumovsku. Nejnižší nadmořskou výšku, na které hospodaří soukromí zemědělci, pouhých 200 m n. m., najdeme na Jaroměřsku, nejvýše obhospodařované pozemky jsou ve výšce 650 m n. m. a nacházejí se na Slavném a na místě nedaleko Police nad Metují zvaném „Na Kostele“.

Díky rozdílné nadmořské výšce je činnost našich soukromých zemědělců rozmanitá. V dolní, níže položené části regionu se zejména jedná o pěstování zeleniny, cukrovky, ostropeřce, kukuřice na zrno, obilí, řepky, brambor a žampiónů. V živočišné výrobě, která převládá v severnější části náchodské ASZ, se zemědělci zabývají chovem krav na mléko, chovem krav bez tržní produkce mléka, výkrmem býků, chovem prasat a ovcí i faremním odchovem jelenů.

Někteří členové se snaží rozšiřovat svoji působnost do odvětví úzce spojených se zemědělstvím, a tím získat i větší konkurenceschopnost či nezávislost. Na úpatí Orlických hor vlastní jeden z našich členů malinkou soukromou zoologickou zahradu. Pan Dašek ve Slavětíně u Nového Města nad Metují je majitelem již zmíněného faremního odchovu jelenů, pan Hejzlar a pan Jiránek se zabývají službami pro další zemědělce, prodejem strojů a poskytováním služeb na polích a loukách. Již dva členové, pan Tůma a pan Miler, pronikli do oblasti cestovního ruchu a společně se zemědělstvím provozují agroturistiku.

Agroturistika je jedním ze způsobů, jak udržet mladé lidi v zemědělství. Jedná se o příjemný přivýdělek a zpestření při tak těžké práci a pro manželku zemědělce se může stát pracovní příležitostí přímo na vesnici. Náchodská regionální ASZ se rozprostírá na turisticky velmi zajímavém území. Velkou plochu pokrývá oblast zvaná CHKO Broumovsko. Největším lákadlem pro turisty jsou Adršpašsko-teplické skály, dvě jedinečná skalní města, největší skalní komplex ve střední Evropě. K nim můžeme přidat stolovou horu Ostaš se skalním bludištěm a s jedinečnými vyhlídkami, Broumovské stěny - cca 25 km dlouhá skalnatá kuesta (hřbet) s poutním místem Hvězda a s nezapomenutelnou Kovářovou roklí, dále například náměstí a zámek v Novém Městě nad Metují, Ratibořice a Babiččino údolí, pevnosti Josefov a Dobrošov a Benediktýnský klášter v Broumově. Pro milovníky vodních sportů tu je Rozkoš - vodní nádrž u České Skalice. Hojně navštěvovaný je také nejvyšší bod Náchodska - Ruprechtický špičák s rozhlednou (880,5 m n. m.).

ASZ Náchodska se snaží ulehčit svým členům v těžkém boji s legislativou a byrokracií. Bohužel velkým problémem stále zůstává fakt, že většina členů nemá přístup na internet, kde je možno získat někdy opravdu drahé informace.

Přečteno: 512x