Pozvánka pro přátele sedláky

Sdílejte článek
Pozvánka pro přátele sedláky

Přátelé sedláci, v Bibli je psáno: „Nejenom chlebem živ je člověk, ale i slovem, které vychází z úst Božích”. Myslím si, že my, sedláci, máme docela dost příležitostí si obstarat jídlo, které nám dává pocit sytosti, radosti a spokojenosti. Ale přesto nám k té úplné spokojenosti a radosti ještě něco malého chybí - taková ta pověstná třešinka na dortu. A vidíte, právě dneska budu psát o té třešince duchovního rozměru, kterou si může utrhnout každý, kdo bude chtít zažít neopakovatelné okamžiky strávené ve společenství stejně smýšlejících lidí a Božího Slova.

Dovolte mi tedy, abych vás všechny co nejsrdečněji, společně s manželkou, pozval k nám do Štětic, což je malá vesnička v krásném prostředí jižních Čech, asi 10 kilometrů jižně od Písku, směrem na Ražice. Zde budeme v sobotu 16. června pořádat dvě tradiční skvělé akce.

První se uskuteční od 17 hodin, a to žehnání koní Selské jízdy, ale i ostatních koní, jejichž majitelé se budou chtít také zúčastnit. Před 17. hodinou přijede slavnostní průvod krojovaných jezdců cestou mezi poli, v čele s praporem Selské jízdy, na louku za naším statkem. Tam proběhne individuální představení každého koně a jezdce a bude mu knězem požehnáno. Po tomto žehnání nám jezdci předvedou novou sestavu nacvičené čtverylky. Návštěvníky, kteří tu u nás ještě nebyli, chci upozornit, že již samotný nástup, kdy se průvod jezdců vynoří na cestě mezi poli, je úžasný a jedinečný. Sám to nevidím, protože jedu na koni, ale z každoročních ohlasů diváků je to zřejmé.

Druhou akcí, která bude bezprostředně následovat, cca v 18 hodin, je Svatohubertská troubená a zpívaná mše svatá. My máme totiž za humny postavenou takovou malou kapličku, spíše jsou to Boží muka, u které každoročně od roku 2011, kdy byla vysvěcena, pořádáme tuto bohoslužbu na počest svatého Huberta, patrona myslivců. Já jsem právě svatému Hubertovi před mnoha lety slíbil, že když mi v jedné takové myslivecké záležitosti pomůže, postavím mu za to jako poděkování kapličku.

Mši svatou doprovázejí trubači ze sboru Pootavských trubačů a zpěv má na starosti Chrámový sbor z Katovic. Po tomto obřadu přichází na řadu pasování myslivců na lovce zvěře, což není pravidelné, protože je to jen jedenkrát za život myslivce, kdy uloví svůj první kus černé nebo srnčí zvěře. Letos zatím žádný adept není, ale lovecká sezona teprve začíná... Pasování se snažím dělat důstojným způsobem, aby diváci viděli, že myslivost dokáže být hodna svého názvu. Při zahájení mše svaté je vždy mou snahou zdůraznit kontinuitu sedláka s myslivostí a opačně, aby bylo zřejmé, že jeden bez druhého nemůže existovat.

A na závěr bude pro všechny návštěvníky připraven vynikající gulášek z kuchyně mé manželky, která ho vždy od brzkého ranního kuropění s láskou připravuje. Samozřejmě nebude chybět ani pivečko, kávička a vynikající jihočeské koláčky. A když vyjde počasí, můžeme sedět u ohně tak dlouho, jak nám bude libo.

No uznejte, přátelé, lze tomuto pozvání odolat? Nejde, a proto se na vás společně s manželkou těšíme na shledanou.

Manželé Tomanovi, ASZ Strakonice (tel. 603 240 687, e-mail: st.toman@tiscali.cz


Přečteno: 418x