Program kvalifikovaný zaměstnanec

Sdílejte článek
Program kvalifikovaný zaměstnanec

Místo Projektu Zemědělec, tedy Projektu „Zvláštní postupy pro pracovníky do zemědělství a potravinářství z Ukrajiny“, který byl ukončen na konci srpna, začal od začátku září fungovat nový režim – Program „Kvalifikovaný zaměstnanec“ (a v průběhu října se očekává aktivace režimu „mimořádné pracovní vízum“).

Program Kvalifikovaný zaměstnanec je určen pro zaměstnance zařazené podle kódu CZ-ISCO do hlavních tříd 4 – 8 (tedy ne pro pomocné pracovníky zařazené ve třídě 9). Jednou z podmínek pro zařazení zaměstnavatele do tohoto Programu je mzda zaměstnance ve výši minimálně 1,2 násobku zaručené mzdy odpovídající příslušné skupině prací a povinnost pro zaměstnavatele mít ke dni podání žádosti alespoň 6 zaměstnanců.

Výsledkem žádosti bude zaměstnanecká karta na dobu od 1 do 2 let. Zahraniční pracovníci mohou být z následujících zemí: Bělorusko, Černá Hora, Filipíny, Indie, Kazachstán, Moldavsko, Mongolsko, Srbsko nebo Ukrajina.

Jedním z garantů tohoto Programu je i ASZ ČR. Žádosti zařazené do programu prostřednictvím ASZ ČR budou vyřizovány na zastupitelském úřadu v Kyjevě (až do naplnění kvóty 500 osob za rok), poté nábor pokračuje ve vízovém centru ve Lvově.

Podrobné informace a postup naleznete v přílohách a na následujícím odkazu: https://www.mpo.cz/cz/zahranicni-obchod/ekonomicka-migrace/program-kvalifikovany-zamestnanec--248247/

postup-krok-za-krokem---kvalifikovany-zam.pdf

casto-kladene-dotazy---kvalifikovany-zam.pdf


Přečteno: 893x