Brožura na Zpracování mléka na farmě

Sdílejte článek
Brožura na Zpracování mléka na farmě

Připravili jsme brožuru na Zpracování mléka, jejíž vydání podpořila Celostátní síť pro venkov (CSV).

Brožura na Zpracování mléka je určena pro výrobce jako pomůcka a návod pro usnadnění orientace v legislativních požadavcích.

V posledních letech je možné pozorovat zvyšující se zájem (nejenom) mladých lidí o podnikání ve venkovském prostoru, ať už jde o zemědělství, ubytování apod. Objevují se nové malé farmy, zelinářství, zpracovny ovoce a zeleniny, sýrárny apod., na pulty obchodů či na farmářské trhy se dostávají vynikající marmelády, výrobky ze zeleniny, uzeniny apod.

Pro podporu těch, kteří uvažují o zpracování mléka na farmě nebo jsou ve fázi rozjíždění podnikání v této oblasti, jsme v Místní akční skupině (MAS) brána Vysočiny připravili praktickou příručku Zpracování mléka na farmě. Jde o aktulizovanou a doplněnou verzi brožury, její vydání zajistilo v roce 2013 Naučné středisko ekologické výchovy Kladno-Čabárna.

Naše praktická příručka legislativu faremního zpracování pouze stručně shrnuje, věnuje se hlavně vlastní výrobě a odbytu. Spolu s „legislativní“ brožurou Příručka pro faremní a řemeslné zpracování mléka (MZe, 2018) se oba materiály mohou stát kompletním průvodcem budoucího zpracovatele.

Veškeré důležité fotografie a přílohy, jako technologické postupy zpracování mléka, evropská a česká legislativa, metodické pokyny, příručky MZe a SVS apod., jsou uloženy na virtuálním úložišti. To nám dovolí aktualizovat přílohy (hlavně legislativu), přidávat nové technologické postupy, rady, tipy apod. Přístup na toto úložiště je možný přes QR kód s chytrým telefonem či využitím prokliku https://bit.ly/2QJmsvy.

Brožura byla vydána za podpory Celostátní sítě pro venkov (CSV). Hlavní myšlenkou CSV je sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání aktérům podílejícím se na rozvoji venkova a zemědělství. Více viz http://eagri.cz/public/web/mze/venkov/o-celostatni-siti-pro-venkov/


Přečteno: 507x