Připravili jsme brožuru na Zpracování mléka, jejíž vydání podpořila Celostátní síť pro venkov (CSV).
V posledních letech je možné pozorovat zvyšující se zájem (nejenom) mladých lidí o podnikání ve venkovském prostoru, ať už jde o zemědělství, ubytování apod. Objevují se nové malé farmy, zelinářství, zpracovny ovoce a zeleniny, sýrárny apod., na pulty obchodů či na farmářské trhy se dostávají vynikající marmelády, výrobky ze zeleniny, uzeniny apod.
Pro podporu těch, kteří uvažují o zpracování mléka na farmě nebo jsou ve fázi rozjíždění podnikání v této oblasti, jsme v Místní akční skupině (MAS) brána Vysočiny připravili praktickou příručku Zpracování mléka na farmě. Jde o aktulizovanou a doplněnou verzi brožury, její vydání zajistilo v roce 2013 Naučné středisko ekologické výchovy Kladno-Čabárna.
Naše praktická příručka legislativu faremního zpracování pouze stručně shrnuje, věnuje se hlavně vlastní výrobě a odbytu. Spolu s „legislativní“ brožurou Příručka pro faremní a řemeslné zpracování mléka (MZe, 2018) se oba materiály mohou stát kompletním průvodcem budoucího zpracovatele.
Veškeré důležité fotografie a přílohy, jako technologické postupy zpracování mléka, evropská a česká legislativa, metodické pokyny, příručky MZe a SVS apod., jsou uloženy na virtuálním úložišti. To nám dovolí aktualizovat přílohy (hlavně legislativu), přidávat nové technologické postupy, rady, tipy apod. Přístup na toto úložiště je možný přes QR kód s chytrým telefonem či využitím prokliku https://bit.ly/2QJmsvy.
Brožura byla vydána za podpory Celostátní sítě pro venkov (CSV). Hlavní myšlenkou CSV je sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání aktérům podílejícím se na rozvoji venkova a zemědělství. Více viz http://eagri.cz/public/web/mze/venkov/o-celostatni-siti-pro-venkov/