Ekofarem přibývá a daří se jim. Příkladem je rodinná Farma Moulisových nedaleko Plzně

Sdílejte článek
Ekofarem přibývá a daří se jim. Příkladem je rodinná Farma Moulisových nedaleko Plzně

Rodinná farma Moulisových, která hospodaří na 147 hektarech půdy, funguje na principu ekologického zemědělství. „Specializujeme se na chov skotu bez tržní produkce mléka, a to masné plemeno Simentál. Maso je zpracováno do vakuovaných balíčků a prodej probíhá formou objednávkového systému v e-shopu pro registrované zákazníky jednou měsíčně. Jedná se o velmi kvalitní vyzrálé bio hovězí maso z mladých kusů. Sezónně nabízíme i produkty z bio hovězího. Oblíbené jsou především játrové paštiky nebo demi-glace,“ popisuje produkci majitel farmy Pavel Moulis.


Farma se mimo jiné zaměřuje také na vzdělávací aktivity pro děti i dospělé nebo třeba pořádá příměstské tábory pro děti. Jednou z posledních iniciativ byla exkurze střední hotelové školy z Plzně, jejíž studenti se na farmě seznamovali s principy ekologického zemědělství a původem biopotravin. Cílem akce bylo motivovat budoucí kuchaře k tomu, aby vařili i z biopotravin.

„Naší snahou je motivovat mladou generaci k většímu zájmu o zemědělství skrze jídlo, diskutovat s nimi potřebu znalosti původu a postupů jeho vzniku. Je pro nás důležité, aby si budoucí pracovníci v oboru gastronomie uvědomili možnost volby – co a koho nákupem podpoří. Zároveň upozorňujeme na přidanou hodnotu biopotravin,“ říká Andrea Hrabalová z Bioinstitutu.

Ekologické zemědělství je šetrné k půdě a krajině. Díky postupům se snižuje riziko eroze, zadržuje se voda v půdě a je tím pádem úrodnější. Navíc na této půdě dle odborníků žije o 30 procent více druhů živočichů než v podnicích, které nehospodaří dle pravidel ekologického zemědělství.

Další akce v rámci projektu BIO v regionu se chystají na prosinec. Například v Chebu na Mikuláše proběhne pro veřejnost otevřený seminář vaření. Uskuteční se na místní ISŠ. Další ze série školních exkurzí na plzeňskou farmu je pak v plánu na konec letošního roku.

Autor: Lucie Nemešová

Zdroj: Novinky.cz


Přečteno: 376x