Farmou roku je českobudějovická farma Placandů

Sdílejte článek
Farmou roku je českobudějovická farma Placandů

Vítězem osmnáctého ročníku soutěže Farma roku se letos stala první farma z Českobudějovicka, Rodinná farma Placandů z Křenovic. Na stříbrnou příčku se dostala Farma Heroutice z Benešovska, bronz pak získala Farma Frühbauerovi z Peršíkova na Havlíčkobrodsku. Výsledky dnes oznámili organizátoři soutěže z Asociace soukromého zemědělství v pražském divadle ABC. Loni zvítězilo Vinařství a farma rodiny Valihrachových z Krumvíře na Břeclavsku. Asociace podruhé také udílela ceny Pestrá krajina, kde zlatou medaili získaly tři farmy.


„Dvougenerační hospodaření rodiny Placandů, kde navíc vyrůstají další naděje do budoucna - synové Jakub a Aleš, obsáhne doslova vše, co si jen lze pod pojmem rodinná farma představit. S láskou, poctivostí, umem a nadšením chovaný skot plemene masný simentál dosahuje špičkových šlechtitelských parametrů, nechybí ani chov prasat a ovcí,“ uvedli organizátoři. Farma navíc pomáhá dětem z mateřských škol a zdravotně postiženým z centra ARPIDA.

Heroutický statek kupovali milovníci koní Perníčkovi před třemi desetiletími, od té doby tam odchovali 156 hříbat. Farma je řadu let jezdeckým a chovatelským střediskem.

Bronzoví Frühbauerovi se starají o hospodářství ve Žďárských vrších, kde mají na mléčné farmě 140 hektarů půdy a moderní stáje.

Cenu Pestrá krajina získaly Farma U Hrušků z Plzeňska, Farma Jiřího Marka z Třebíčska a Farma Prak z Benešovska.

Asociace soukromého zemědělství je dobrovolnou stavovskou organizací soukromých zemědělců v ČR, má kolem 7500 členů.

V ČR se vyhlašují i další zemědělská ocenění, například titul Zemědělec roku letos jako v dřívějších letech putoval ke třem farmám. Mezi pěstiteli tak zvítězil Petr Löwenthal z Krnova, mezi chovateli Zemědělské družstvo Růžový palouček z Morašic na Chrudimsku a v kategorii Smíšená výroba pak Zemědělské družstvo Korolupy na Znojemsku.

Zdroj: ČTK

 


Přečteno: 627x