Farma Jiřího Marka - další zlatá medaile v programu Pestrá krajina

Sdílejte článek
Farma Jiřího Marka - další zlatá medaile v programu Pestrá krajina

Zlatou medailí ve druhém ročníku programu ASZ ČR Pestrá krajina se může pochlubit i rodinná farma Jiřího Marka. Tu naleznete v Únanově, starobylé obci písemně zmiňované již za panování krále Přemysla Otakara I. rozložené v údolí potoka Únanovky čtyři kilometry severně od města Znojma. Rodiče současného farmáře zde začali na počátku devadesátých let minulého století hospodařit na 15 hektarech vlastní půdy a na dalších 40 hektarech půdy pronajaté. Statek Přibylových - rodičů matky současného hospodáře, opět ožil. Od počátku se věnovali pestré rostlinné výrobě a také chovu mléčného skotu a výkrmu telat. Se vším jim syn Jiří aktivně pomáhal.

Počínaje rokem 2006 převzal Jiří Marek farmu od rodičů a spolu se svou manželkou Marcelou stáli před rozhodnutím, jak dál pokračovat a zajistit ekonomicky stabilní hospodářství i pro další generaci. Důvod je nasnadě, další generaci Marků tvoří čtyři synové ve věku od pěti do patnácti let. Jelikož chov skotu způsoboval v obci problémy a také bylo nutné výrazně snížit počet dobytčích jednotek, stala se farma během dvou let čistě rostlinnou. 

Farma Jiřího Marka - další zlatá medaile v programu Pestrá krajinaMarkovi v současné době hospodaří na 300 hektarech zemědělské půdy, z toho je 90 hektarů vlastních. Trvalé travní porosty mají výměru cca 22,5 hektarů, orná půda zaujímá 275,5 hektarů a krajinotvorný sad má dva hektary. V přímé souvislosti s rozšířením pozemků si mohli dovolit zahájit chov ovcí a zvětšovat stádo až na současných více než 100 kusů. Ovce slouží hlavně k udržování trvalých travních porostů, z nichž je většina zařazena do opatření evropsky významných lokalit. Pastvou ovcí a ručním odstraňováním náletu udržují vzácné panonské trávníky, které v předchozích letech degenerovaly nadbytkem živin z okolních polí a zarůstaly, případně se staly skládkami. Markovi tak zachránili mizející populace konikleců, vstavačů a stepních trav. Na orné půdě pěstuje farma 12 druhů plodin, některé navíc v několika  variantách. Kromě pšenice, ječmene a řepky jsou to především mák, slunečnice, hrách, čtyři druhy prosa, lesknice kanárská, světlice barvířská, nahý oves, krmná řepa hlavně pro potřeby chovaných ovcí, jetel inkarnát a tráva na osivo. Úspěšným obchodním artiklem je balíčkovaný mák, prodávaný přímo ze dvora a ve farmářských obchodech ve Znojmě a okolí. Velmi širokou škálu plodin prodávají přímo ze dvora, zejména chovatelům okrasného a exotického ptactva.

Na celé výměře obhospodařované půdy v jinak fádní zemědělské krajině Znojemska jsou uplatňována všechna pravidla a postupy k přírodě šetrného zemědělství. Velikosti půdních bloků jsou upraveny na průměrné čtyři hektary. Setba krmných biopásů  je v krajině opravdu viditelná, včetně pozitivního vlivu na biodiverzitu.

Farma Jiřího Marka - další zlatá medaile v programu Pestrá krajinaPři zpracování půdy používá Jiří Marek šetrné kypřící technologie, které zapravují organickou hmotu rovnoměrně do půdního profilu, což podporuje mikrobiální život, umožňuje vyšší průsak vod do půdy a brání erozi. K hnojení používá zapravení meziplodin, posklizňových zbytků a kompost z místní kompostárny. Přestože náklady jsou vyšší než při použití průmyslových hnojiv, v konečných výnosech se to Markovým vrací. Používání pesticidů je minimální a jejich nasazení je hospodářem vždy pečlivě zváženo. Proti houbovým chorobám zkouší v současnosti biopreparáty. K přírodě šetrné hospodaření farmy Jiřího Marka je v krajině na první pohled patrné zejména při porovnání s průmyslově provozovaným zemědělstvím, které je k vidění hned na sousedních pozemcích.

Farma Jiřího Marka - další zlatá medaile v programu Pestrá krajinaV plánech do budoucna mají Markovi zařazeno rozšíření pravidelně udržovaných zanedbaných ploch nejenom ve vlastní obci. Dále by chtěli zvětšit stávající remízky a některé vlastní pozemky obohatit o výsadbu stromořadí, čímž rozdělí půdní bloky na ještě menší části. Při ochraně rostlin se chystají zcela nahrazovat chemické přípravky biopreparáty a chemickou likvidaci plevelů pokud možno likvidací mechanickou.

Sám hospodář říká „Naším současným i budoucím cílem je prosperující moderní rodinná farma, v níž se klade důraz na hospodářství, které podporuje a rozvíjí přirozenou funkci okolní krajiny a vytváří dobré životní podmínky pro existenci organismů.“

Název obce Únanov vznikl pravděpodobně ze staročeského „uný“ nebo také „juný“, v překladu mladý, čerstvý, plný elánu a právě tak na hodnotitelskou komisi celá rodina Markových působila.

Z podkladů odborné komise programu Pestrá krajina zpracoval Stanislav Rampas


Přečteno: 1 129x