Ministryně zemědělství a předseda vlády na dožínkách Asociace

Sdílejte článek

„Začátkem týdne jsem paní ministryni zemědělství sice uváděl oficiálně do jejího úřadu na Těšnově, ale teprve při této příležitosti mám možnost ji konečně uvést do její funkce - mezi zemědělce.“ Tento jednoznačný komentář použil předseda nové české vlády Mirek Topolánek v sobotu 9. září 2006 při zahájení slavnostních dožínek Asociace soukromého zemědělství ČR.

První zářijový víkend tak letos patřil dožínkovému setkání soukromých zemědělců - členů ASZ ČR za účasti nové ministryně zemědělství MVDr. Mileny Vicenové. Dopoledního programu - návštěv po farmách se zúčastnil i předseda vlády ČR. První zastávkou byla prohlídka farmy a mlékárny předsedy ASZ ČR Stanislava Němce v Radonicích na okrese Praha-východ. Následovala debata k rozvoji venkova se zemědělci a starosty obcí mikroregionu Jenštejnské podhradí. Ministryně zemědělství i premiér poté dopoledne absolvovali pracovní jednání s vedením Asociace soukromého zemědělství ČR. Následovala prohlídka a posezení na 200 ha farmě Milana Víška v Lipině u Chrudimi, který se zabývá chovem dojnic.

Odpolední program pak již patřil dožínkám ASZ ČR, které se tento rok přesunuly do regionu ASZ Pardubice, Chrudim na farmu Miloslava Zitka ve Vlčnově u Chrudimi. Tato farma s 350 ha a chovem prasat se měla čím pochlubit - z totálně zdevastovaného rodinné usedlosti po roce 1989 pan Zitko dokázal postupně nejen veškeré stavby zcela zrenovovat, vybavit moderními technologiemi i zem. technikou, ale farmu i značně rozšířit. Dožínkového setkání za velmi vydařeného počasí se zúčastnily bezmála tři stovky sedláků z většiny regionů ASZ. Mezi významné hosty patřila zejména předsedkyně a 1. místopředseda Konfederace politických vězňů ČR Naděžda Kavalírová a Mirko Šťastný, hejtman Pardubického kraje Michal Rabas, člen zemědělského výboru evropském parlamentu Hynek Fajmon a náměstek pro strukturální politiku Mze Tomáš Doucha.

Z přístupu a zájmu nové ministryně zemědělství o problémy soukromých zemědělců bylo ihned zřejmé, že personální změna na tomto postu je znamením také naprosté změny v dosavadní komunikaci se soukromými zemědělci. Jak je z fotografií patrné, šéfka Těšnova byla celý den neustále v obležení sedláků, kteří věří, že s nimi budou vedena po dlouhé době opět rovnocenná jednání. Po mnoha letech takřka totální ignorace selského stavu ze strany předchozích ministrů, je to příjemná změna.

Fotogalerie z dožínek je k nahlédnutí na webu www.asz.cz

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

Přečteno: 267x
Katalog farem