Jak se soudruzi vypořádali s kulakem Pažoutem

Sdílejte článek
Jak se soudruzi vypořádali s kulakem Pažoutem

Český rozhlas - ; Radiožurnál publikoval zhruba před měsícem na svých vlnách v jednom ze svých pořadů autentickou zvukovou nahrávku soudního procesu s "kulakem" Josefem Pažoutem z Bystřice konaného dne 25.srpna 1954. Tento záznam byl nalezen v archívech plzeňské redakce Českého rozhlasu. ASZ má nyní tuto původní zvukovou nahrávku v plném znění oficiálně k dispozici. Jedná se o 130 minutový záznam soudního přelíčení, ve kterém soudce i soudruh prokurátor (vyškolený v několikaměsíčním kursu) vyslýchají a obviňují jmenovaného vesnického boháče z různých „trestných činů“.

Kulak Pažout nejen, že neplnil vysoké dodávky potravin, ale například také dával svým dvěma dcerám číst protistátní leták nalezený v obilí na svém poli, který posléze zanechal doma na poličce vedle radiopřijímače, místo aby jej odevzdal na nejbližší okrsek veřejné bezpečnosti“. Proto byl za maření provozu svého podniku a pobuřování proti republice a za vykořisťování vždy „nejméně jednoho kočího, který na něho dřel“, odsouzen „jen“ na půl roku nepodmíněně a k finanční pokutě.

Jak zhodnotil soudruh prokurátor, kulak Pažout se svými 20 hektary chtěl plnit břicha kapitalistům jako jejich přisluhovač a zkracovat našim pracujícím jejich nároky na potraviny…..

Tuto směšnou, ale zároveň velmi smutnou připomínku období násilné kolektivizace mohou členové ASZ získat pro „studijní účely“ v hlavní kanceláři asociace na CDéčku.

V této souvislosti ještě upozorňujeme na zajímavou internetovou adresu , která se věnuje kolektivizaci českého venkova: http://www.bbc.co.uk/czech/specials/918_omnibus_farms/index.shtml

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

Přečteno: 334x
Katalog farem