ASZ navrhla změnu zákona o čerpacích stanicích

Sdílejte článek

Před několika týdny jsme na naší stránce upozorňovali na platnou novelu zákona o pohonných hmotách a čerpacích stanicích, která přinesla problémy zejména zemědělcům, ale i dalším podnikatelům například v autodopravě. Každý provozní sklad pohonných hmot musí od 1.září splňovat stejná kritéria jako komerční čerpací stanice.

To tedy znamená, podrobit každý - i ten nejmenší sklad nafty určený jen pro vlastní potřebu, nákladné rekonstrukci. Poté, jak už je v našich krajích asi zvykem, vše pěkně zaevidovat a nejméně jednou certifikovat. Se zmačkanou čepicí budou muset podnikatelé opět prokazovat po různých úřadech, že plní celou řadu opatření. Kdo by ale náhodou třeba o bumážku „certifikované čerpací stanice“ ve své garáži nestál, musí tento „neschválený“ sklad úplně zrušit a začít jezdit s každým traktorem k běžným benzínkám.

ASZ proto považuje plošné stanovení takového rozsahu povinností za absurdní, které k propagované ekologii rozhodně nepřispějí.

Se žádostí o urychlené řešení tohoto problému se proto ASZ ČR obrátila na předsedu zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jiřího Papeže. Ten v rámci 2.čtení novely zákona o spotřebních daních podal v minulých dnech návrh na změnu zákona o PHM a čerpacích stanicích. Změna by se týkala § 2 písmena d) zákona, ke kterému by bylo doplněno, že „čerpací stanicí není stavba nebo zařízení, které je provozní nádrží umístěnou v provozu, pokud se pohonné hmoty vydávají pouze pro vlastní potřebu“. Pokud by tedy například zemědělec skladoval pohonné hmoty pouze pro svou potřebu a neprodával je dál, povinnosti zákona by se na něj v podstatě nevztahovaly. O pozměňovacím návrhu bude sněmovna jednat již začátkem listopadu. Doufejme, že většina poslanců nakonec bude mít smysl pro praktičnost a tuto změnu podpoří.

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

Přečteno: 320x
Katalog farem