Kvetoucí jetel láká k focení, lidé ale úrodu ničí, stěžují si zemědělci

Sdílejte článek
Kvetoucí jetel láká k focení, lidé ale úrodu ničí, stěžují si zemědělci

V polích kvete nachový jetel a lidé v honbě za fotkou dokážou zničit zemědělcům část úrody. „Focení se v jeteli samo o sobě samozřejmě není problém, tím jsou nájezdy na instagramové fotografie dychtivých spoluobčanů, kteří se v místě chovají naprosto bezohledně," říká Jan Doležal z Agrární komory, která na problém upozornila fotografiemi na sociálních sítích. Některé jsou ale fotomontáž.

V polích po Evropě roste a kvete jetel. Na sociálních sítích Instagram a Facebook jsou pod hashtagem #jetel tisíce fotografií od dětí, po dospělé přes domácí mazlíčky. Nachová romantika posledních týdnů láká řadu amatérských i profesionálních fotografů také u nás. Někteří si udělají snímek a jdou dál, jiní ale dokážou plodiny „zvalchovat" a udělat škody za tisíce korun. 

„U nás samozřejmě existuje institut volného průchodu krajinou, zároveň je ale třeba tak činit s maximálním ohledem na soukromé vlastnictví a nezpůsobovat tím na jejich majetku škody. Třeba u jetele nachového si uvědomme, že kromě jeho využití v semenářství či krmivářství, má význam i pro opylovače. Proto není vhodné tyto porosty poškozovat, mimo jiné i v zájmu ochrany přírody a biodiverzity," vysvětluje tajemník Agrární komory Jan Doležal.

 Problém se samotným focením nemá ani předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek, pokud lidé nechodí do polí zbytečně daleko a vyfotí se u kraje pole. Zásadní je podle něj bezohlednost a vetší škody dělají například řidiči motorek nebo čtyřkolek, kteří ničí třeba i zasetá pole. 

„To je katastrofa, co dokážou udělat. Člověk je ani nedokáže chytit a vyřídit si to s nimi. Navíc jsou některá pole odlehlá a motorkáři mají stroje na přívěsu. Takže s nimi nejedou ani kolem, člověk si toho nevšimne a škody vidí až později. To jsou teprve opravdu velké škody," zdůrazňuje Jaroslav Šebek. 

Používejte rozum a zbytečně neničte, vyzývá resort

Při focení v kvetoucích polích, při přecházení lánů vzrostlé kukuřice nebo polem slunečnic, stačí být k okolní vegetaci ohleduplný. Zbytečně ji nepoškozovat nebo si v nachovém jeteli nedělat piknik. Podle ministerstva zemědělství stačí k minimalizaci škod používat selský rozum. 

„Pole s jakoukoliv plodinou, kulturou nebo pasoucími se zvířaty, je něčí majetek. Proto vidíme jako rozumnou cestu za použití zdravého selského rozumu. Pokud se jedná o komerční využití, je na řadě lidsky korektní komunikace, tedy přijít za majitelem, vysvětlit záměr, požádat, případně nabídnout spolupráci při dalším focení, filmování či jiných aktivitách," říká mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Podle fotografa Dana Materny je při komerčním focením dohoda automatickou součástí. „Domluva a případná finanční kompenzace v případě nějakého většího focení s barevnou kulisou by měla být samozřejmostí. Bohužel věřím tomu, že že lidé jsou bezohlední a řadu věcí zbytečně poničí," dodává. 

Fotomontáž jsem nedělala, brání se politička 

Problém se objevil v posledních dnech na Slovensku, kde na sociálních sítích sdílela desítky fotografií slovenská komunální politička Ľubica Krištofová. Řada původních snímků od političky je ale upravená. Na sítích se šíří upravené fotografie, které jsou slepené z původních. Jednu sdílela i Agrární komora. 

Fotografie si podle autorky původních snímků a komunální političky Ľubicy Krištofové na internetu momentálně žijí vlastním životem a fotomontáže nedělala. Nevidí k tomu ani důvod. Veškeré původní snímky má uložené v počítači a také je sdílela v jednotné fotogalerii na svém facebookovém profilu. 

„Fotky se na sítích rozběhly do světa a vyskytují se všelijaké verze. Fotomontáž jsem nedělala, všechny originály mám uložené. Opravdu netuším, jak se to zvrhlo, upravené i původní snímky se objevují na různých stránkách i v médiích jako virus. Že jsou některé upraveném jsem zjistila včera a hned jsem je nahlásila jako falešné. Velice mě to mrzí, má to tisíce sdílení. Pravidelně dokumetuji dění v regionu a nevím, jak se to stalo. Taková ‚popularita' mi nesvědčí, je to pro mě katastrofa," vysvětlovala portálu iDNES.cz politička. 

„Měla jsem na profilu i stažené fotografie lidí, kteří se v jeteli fotili, ty už jsem stáhla. Aby nedošlo k omylu, že jsem ty fotky dělala já. Nevím, jestli to není cílené proti mně, protože jsem se pustila do portálů, kteří k focení v polích vyzývají a také do profesionálů, kteří to mají jako byznys," dodala  Krištofová.

Anna Brzybohatá

Zdroj: iDNES.cz


Přečteno: 307x