ČZU rozjíždí výzkumný projekt produkce kvalitních regionálních potravin podpořený prestižním grantem

Sdílejte článek
ČZU rozjíždí výzkumný projekt produkce kvalitních regionálních potravin podpořený prestižním grantem

Na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze se právě vytváří interdisciplinární mezinárodní pracoviště, které se bude věnovat výzkumu pokročilých technologií pro vysoce kvalitní, bezpečnou a udržitelnou regionální produkci potravin. Ambiciózní šestiletý projekt umožní grant, který tato fakulta jako jediná v ČR získala v prestižní výzvě ERA Chairs evropského programu Horizont 2020.


Cílem projektu, nazvaného Advanced Technologies For High Quality, Safe And Sustainable Regional Food Production (DRIFT-FOOD), je vytvoření interdisciplinárního centra excelence, zaměřeného na pokročilé technologie pro vysoce kvalitní, bezpečnou a udržitelnou regionální produkci potravin. Pro tento účel bude vytvořen tým vědců, jehož úkolem má být doplnění chybějících článků vědeckého výzkumu v řetězci produkce potravin tzv. „from field to fork“. Důležitým aspektem práce tohoto týmu bude posílení vědecké excelence prostřednictvím mezinárodní vědecké spolupráce a integrace v oblasti potravinářských technologií, šetrného zpracování zemědělské produkce a v širším měřítku i oblasti výživy, kvality a bezpečnosti potravin.

V současné době probíhá konkurz na vedoucího pracovníka projektu DRIFT-FOOD, tzv. ERA Chair Holder (ERA – EUROPEAN RESEARCH AREA), jímž má být odborník světového formátu. Jeho úkolem bude sestavit mezinárodní vědecký tým s širokou odborností a sítí kontaktů a vytvořit koncepci výzkumného programu, zaměřeného na pokročilé technologie zpracování zemědělské produkce a výroby potravin s využitím infrastruktury fakulty, zejména nově budovaného Výukového centra zpracování zemědělských produktů. „Úspěšné propojení expertízy nově vytvořeného mezinárodního týmu s moderním vybavením Výukového centra a špičkovými laboratořemi fakulty bude znamenat významný kvalitativní posun v oblasti Potravinářství na České zemědělské univerzitě v Praze“ glosuje prof. Iva Langrová, děkanka fakulty a dodává, že „toto propojení bude mít velký přínos i pro rozvoj inovativních technologií v regionální produkci potravin, která má celosvětově významný růstový potenciál a v ČR je stále popelkou“.

Projekt je garantován na šestileté období počínaje říjnem 2020. Formování excelentního vědeckého týmu se předpokládá zhruba na období šesti měsíců. Celkový rozpočet projektu představuje cca 68 milionů korun a je ze 100 % pokryt z EU.

CZU.cz


Přečteno: 460x