Sněmovna v úvodním kole podpořila změnu pravidel myslivosti

Sdílejte článek
Sněmovna v úvodním kole podpořila změnu pravidel myslivosti

Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní novelu zákona o myslivosti. Předloha má mimo jiné pomoci bránit škodám způsobeným zvěří na lesních a jiných porostech. Úřady například nově nebudou muset každých pět let nechávat vypracovávat posudky, aby se zjistilo, kolik má být v honitbě zvířat. Tuto povinnost, která ale zatím nezačala ani platit, stanovila předloňská změna lesního zákona.

„(Návrh) vychází z nutnosti úpravy početních stavů spárkaté zvěře, a tím i snížení škod na lesních porostech,“ uvedl návrh novely ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ve Sněmovně zastoupil omluveného ministra zemědělství a stranického kolegu Miroslava Tomana. Hnutí Duha v dnešní tiskové zprávě uvedlo, že škody způsobované spárkatou zvěří na lesích a náklady na ochranu stromů před poškozením se odhadují na miliardy korun ročně.

Lovci také podle novely nebudou muset předkládat tzv. markanty - například spodní čelisti, ocas nebo obě uši od ulovené zvěře jako doklad plnění plánu lovu. Tyto povinnosti by byly podle ministerstva zemědělství příliš drahé a náročné.

Ministerstvo navrhuje tato opatření změnit ještě předtím, než začala legislativně platit. Poslední úpravu schválil Parlament v roce 2019 na základě poslaneckých návrhů k novele lesního zákona. Změny v mysliveckém zákonu pak měly začít účinkovat dva roky od jeho vyhlášení. Hamáček dnes řekl, že předloňská novela přináší velké zatížení pro státní rozpočet, uživatele honiteb i úřady. Proto má dnešní vládní předloha přinést ekonomicky proveditelnější způsob, jak snížit škody způsobené zvěří.

Ministerstvo se problematická ustanovení snaží změnit mimo jiné elektronizací evidence myslivosti. Ulovená zvířata se budou muset evidovat mobilní aplikací, na které bude muset být nahrané celé tělo. Současně se novelou zákona ruší papírové výkazy, vše bude elektronické.

Nebudou se také určovat tzv. normované počty zvěře v dané honitbě. Stát se bude vyjadřovat k plánu lovu pouze v případě, že se zjistí, že zvířata působí v lokalitě příliš velké škody. "Bude-li les v honitbě nadměrně poškozován zvěří, bude uživatel honitby tuto skutečnost povinen zohlednit při tvorbě plánu lovu a plán oproti minulému roku zvýšit," uvedla vláda v důvodové zprávě.

Osm organizací, Asociace soukromého zemědělství ČR, SVOL - Komora soukromých lesů ČR, Český svaz ochránců přírody, Pro Silva Bohemica, Česká společnost ornitologická, Hnutí DUHA, Spolek vlastníků honebních pozemků a Svaz vlastníků půdy v dnešní tiskové zprávě uvedlo, že novela ani po přijetí a zapracování části připomínek odborných organizací neodpovídá dnešním potřebám. Uvádějí, že po nápravě nejpalčivějších problémů musí být vypracován nový myslivecký zákon, který bude reflektovat aktuální stav české krajiny.

Zdroj: ČTK


Přečteno: 433x