Farmáři z Tišic u Mělníka zkusí prorazit se svými saláty on-line

Sdílejte článek
Farmáři z Tišic u Mělníka zkusí prorazit se svými saláty on-line

Rodina Šťastných pěstuje nedaleko Mělníka salát. Jenže k čemu to je, když je nemá kde prodávat. Už loni musela farmářská rodina kvůli zavřeným trhům zlikvidovat 150 tisíc salátů. „Už máme nasázený saláty ve fóliovnících. Letos jsme to vlastně všechno ponížili víc jak o polovinu. S hotely a ani s restauracemi nepočítáme a zaměřili jsme se právě na trhy," vyprávěla v Českém rozhlase Radka Šťastná.


Trhy se teď mohou otevřít, letošní sezóna by tak nemusela být úplně ztracená. Farma Štastné saláty z Tišic u Mělníka jezdila v době předcovidové prodávat hlavně do Prahy, roky k Andělu nebo na Malostranské náměstí.

„Řada malých ovocnářů se kvůli uzavření farmářských trhů, škol a restaurací dostala do potíží. Mají na skladech menší objemy loňských jablek, která těžko uplatňují jinde na trhu," řekl předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík. A podobně to vidí jeho protějšek z unie Zelinářské Petr Hanka.

Před pěstiteli zeleniny a ovoce tak stojí výzva, jak hledat odbyt pro své produkty. S profesionálními kuchyněmi počítat nemohou, trhy budou sice otevřené, ale nikdo neví, na jak dlouho. Jednou z cest je pak prodej on-line. Někteří farmáři tak zkusí využít zázemí on-line supermarketu Rohlik.cz.

„Ano, nabízíme jim pomoc. Konkrétně jde o možnost prodávat produkty na Rohlik.cz. Pokud se nám dnes ozvou, za tři dny můžeme jejich zeleninu, ovoce, maso a další produkty nabízet," vysvětlil ředitel Rohlik.cz Petr Pavlík.

Prorazit na on-line tržnici se pokusí i Šťastní. „Zkontaktovali jsme se s rodinou Šťastných. Za dva až tři týdny se za nimi přijedeme podívat a řekneme si společně, jestli zařadíme jejich produkty na naši nabídku. Pan Šťastný už počítá i s otevřením farmářských trhů, ale rádi pomůžeme s dalším odbytem," řekl Pavlík.

Zdroj: Melnicky.denik.cz

Autor: Martin Rumler


Přečteno: 484x