ASZ ČR: Dorovnat přímé platby

Sdílejte článek
ASZ ČR: Dorovnat  přímé platby

Předseda ASZ ČR Stanislav Němec tento týden dopisem požádal předsedu vlády ČR Mirka Topolánka a ministra zemědělství Petra Gandaloviče o maximální dorovnání přímých plateb zemědělcům. Znění dopisu naleznete v tomto článku. Kancelář ASZ ČR

Vážený pane premiére,

jménem předsednictva Asociace soukromého zemědělství ČR se na Vás obracím v souvislosti s přípravou rozpočtu resortu zemědělství pro rok 2008.

Z dosavadních oficiálních informací vyplývá, že v návrhu rozpočtové kapitoly Mze k dofinancování přímých plateb (TOP UP) je zatím vyčleněno cca 7,2 mld. korun. Tato částka však představuje pouze zhruba dorovnání na úrovni cca 27% namísto maximálních 30%, jak pro rok 2008 umožňují podmínky uzavřených přístupových dohod mezi ČR a Evropskou unií. Celková výše přímých plateb by tak dosáhla zhruba 77% namísto 80% možných. Z uvedeného je tedy patrné, že ministerstvo zemědělství zatím nepočítá s plným dorovnáním přímých plateb zemědělcům.

Na tomto místě považujeme za vhodné uvést, že chybějící částku k maximálnímu dorovnání přímých plateb, která se pohybuje na úrovni zhruba 0,5 miliardy korun nevnímáme jako zcela nezbytnou podmínku k zachování další existence českých zemědělců. Tato skutečnost je lépe zřejmá z provedeného laického přepočtu, ze kterého vyplývá, že suma chybějících prostředků představuje snížení kolem 200 korun na 1 hektar orné půdy, což by pro drtivou většinu hospodářů nemělo představovat zásadní propad příjmů.

Na druhou stranu ovšem připomínáme slib zemědělské veřejnosti k maximálnímu dorovnání přímých plateb zemědělcům, ke kterému se současná vláda zavázala ve svém programovém prohlášení. Přestože chápeme složitou situaci při přípravě státního rozpočtu na příští rok, která mimo jiné částečně pramení z řady chybných rozhodnutí předchozí vlády sociální demokracie, nesouhlasíme s výše uvedeným návrhem Mze a požadujeme splnění uvedeného vládního slibu. Zároveň si Vás, vážený pane premiére, dovoluji požádat o třístranné pracovní setkání s Vámi, ministrem zemědělství a zástupci ASZ ČR k urychlenému vyřešení této problematiky.

Vážený pane premiére, věřím, že v koordinaci s dalšími členy vlády jistě naleznete funkční řešení k dodržení vládního slibu k zajištění dostatečných finančních prostředků k maximálnímu dorovnání přímých plateb zemědělcům pro rok 2008.

S přátelským pozdravem

%

Přečteno: 237x
Katalog farem