Asociace jednala s premiérem a ministrem zemědělství

Sdílejte článek
Asociace jednala s premiérem a ministrem zemědělství

V prvním říjnovém týdnu zástupci Asociace soukromého zemědělství ČR absolvovali dvě důležitá jednání zejména k zajištění plného dorovnání přímých plateb pro rok 2008 a také na podporu připravovaného zákona o majetkových podílech. Prvním z jich bylo jednání předsednictva ASZ ČR s ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem a následně setkání vedení asociace s předsedou vlády Mirkem Topolánkem.

Na schůzi předsednictva ASZ ČR počátkem října ministr zemědělství uvedl, že současný stav alokovaných prostředků na úrovni 7,2 miliardy korun na přímé platby zemědělcům pro rok 2008 představuje stejnou výši jako byl objem prostředků na přímé platby pro rok 2007. Tudíž zemědělci podle ministra mají na příští rok zatím jisté dorovnání ve stejné výši jaká bude vyplacena na TOP-UP letos. Zejména s odkazem na programové prohlášení vlády však členové předsednictva asociace trvali na naplnění slibu a opět vyzvali ministra k maximálnímu dorovnání přímých dotací na příští rok do maximální výše, tj. ze současných 27% do 30%, které umožňují přístupové dohody ČR s EU. Ministr uvedl, že otázka přímých plateb zůstává nadále v jednání.

Členové předsednictva ASZ ČR v další části schůze znovu jednoznačně podpořili návrh ministra zemědělství na nový zákon k dořešení dosud nevydaných majetkových podílů z transformace družstev z devadesátých let. Součástí debaty byla také otázka průchodnosti zákona v poslanecké sněmovně. Zájem na spravedlivé dořešení majetkových nároků tisíců oprávněných osob a potažmo naplnění jednoho ze základních lidských práv bude podle názoru zástupců ASZ ČR nakonec pro poslance přesvědčivějším argumentem než léta dokola omílaná hrozba „destabilizace“ našeho zemědělství.

Zásadním požadavkem členů předsednictva ASZ během společného jednání byla také přebujelá byrokracie, která zemědělským podnikatelům čím dál víc znesnadňuje činnost. Předseda ASZ ČR Němec požádal ministra Gandaloviče o důsledné zvážení možností, jak byrokracii v resortu snížit. Navrhl zejména přezkoumání konkrétních požadavků zakotvených v české legislativě, která v mnoha případech přesahuje rámec podmínek kladených na zemědělce ze strany Evropské unie. Ministr v této souvislosti přislíbil sestavit pracovní skupinu, která provede revizi legislativy s cílem odhalit nadbytečnou legislativu a požadavky, které mají původ pouze u českých úředníků. Ministr však zároveň uvedl, že za velmi důležité považuje i konkrétní podněty, které získává také například prostřednictvím hlavní kanceláře ASZ přímo z praxe a připomenul, že v letošním roce se díky připomínkám ze strany zemědělců již podařilo zjednodušit některá nařízení.

Na jednání s šéfem resortu zemědělství pak koncem minulého týdne navázali předseda ASZ Stanislav Němec a místopředseda ASZ Václav Perník při jednání s premiérem Mirkem Topolánkem. K požadavku na dorovnání přímých plateb předseda vlády uvedl, že si je vědom závazku z vládního prohlášení a hledá v současné době řešení, jak zajistit plné financování tohoto titulu na Mze. Nevyloučil také možnost případného navýšení současných prostředků z dosavadních 27% na maximálních 30% v průběhu příštího roku.

Zástupci ASZ dále premiéra seznámili s postoji členů Asociace k dosud nevydaným transformačním podílům v řádu miliard korun a hrozbě rostoucího počtu žalob u mezinárodních soudů na Českou republiku za nevydaný majetek oprávněným osobám dle platných zákonů. Mirek Topolánek vyjádřil plnou podporu snaze co nejrychleji a nejefektivněji zajistit spravedlivé dořešení restitučního a transformačního procesu a přislíbil podporu ministrovi zemědělství při prosazování návrhu zákona o majetkových podílech v poslanecké sněmovně, kam by měl návrh zamířit po jeho projednání ve vládě.

Témata dorovnání přímých plateb, dokončení transformačního procesu a „debyrokratizaci“ zemědělského sektoru členové předsednictva ASZ ČR považují za své součas

Přečteno: 157x
Katalog farem