Ministr na předsednictvu ASZ ČR

Sdílejte článek
Ministr na předsednictvu ASZ ČR

Ministr zemědělství Petr Gandalovič přijal počátkem října přijal pozvání na schůzi předsednictva Asociace soukromého zemědělství ČR. Nejdůležitějšími požadavky vedení ASZ ČR k ministrovi byla zejména zásadní snížení přebujelé byrokracie v zemědělském sektoru, která sedlákům čím dál více znesnadňuje činnost a také zajištění plného dorovnání přímých plateb pro rok 2008.

Debyrokratizace, a to nejen v zemědělství patřila mezi předvolební témata všech politických stran. Dnes, zhruba po deseti měsících působení nové koaliční vlády však zatím stále nejsou v praxi patrné významnější kroky v plnění uvedeného slibu.

Předseda ASZ ČR Stanislav Němec proto požádal ministra Petra Gandaloviče o důsledné zvážení všech možností, jak byrokracii v resortu snížit. Členové předsednictva asociace navrhovali přezkoumání zcela konkrétních požadavků, které z pohledu sedláků, kromě zakládání šanonů naprosto postrádají jakýkoli praktický účel. Některé požadavky, jak se zemědělská veřejnost mohla již mnohokrát přesvědčit, často nemají oporu v evropské legislativě a v některých případech dokonce ani v legislativě české.

Ministr proto po diskusi nad konkrétními příklady nesmyslné administrativy akceptoval požadavek ASZ a přislíbil sestavit pracovní skupinu, která provede zevrubnou revizi zejména prováděcích předpisů evropských nařízení s cílem odhalit přílepky českých úředníky. Ministr Gandalovič však zároveň uvedl, že za velmi důležité považuje i jednotlivé podněty, které získává například prostřednictvím hlavní kanceláře ASZ a připomenul, že v letošním roce se díky těmto připomínkám ze strany zemědělců již podařilo zjednodušit některá nařízení.

K otázce dorovnání přímých plateb ministr zemědělství zopakoval, že současný stav alokovaných prostředků na úrovni 7,2 miliardy korun na přímé platby zemědělcům pro rok 2008 představuje stejnou výši jako byl objem prostředků na tyto účely pro rok 2007. Tudíž zemědělci podle ministra mají na příští rok zatím jisté dorovnání ve stejné výši jaká bude vyplacena na TOP-UP koncem letošního roku. Zejména s odkazem na programové prohlášení vlády však členové předsednictva asociace trvali na naplnění slibu a opět vyzvali ministra k dorovnání přímých dotací na příští rok do maximální výše, tj. ze současných 27% do 30%, jak umožňují přístupové dohody ČR s EU. Ministr uvedl, že otázka přímých plateb zůstává nadále v jednání.

Členové předsednictva ASZ ČR na závěr schůze znovu plně podpořili návrh zákona, který ministr zemědělství předložil k dořešení dosud nevydaných majetkových podílů z transformace družstev z devadesátých let. Součástí debaty byla také otázka průchodnosti tohoto zákona v poslanecké sněmovně. Zástupci ASZ ČR věří, že zájem na spravedlivé dořešení majetkových nároků tisíců oprávněných osob a potažmo i naplnění listiny základních lidských práv a svobod bude pro poslance nakonec přesvědčivějším argumentem než pořád stejné výhrůžky jeho odpůrců o „destabilizaci“ našeho zemědělství.

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

Přečteno: 208x
Katalog farem