Vedení ASZ u premiéra

Sdílejte článek
Vedení ASZ u premiéra

Na jednání s šéfem resortu zemědělství v rámci schůze předsednictva ASZ ČR pak koncem minulého týdne navázali předseda ASZ Stanislav Němec a místopředseda ASZ Václav Perník při jednání s premiérem Mirkem Topolánkem. Dorovnání přímých plateb a návrh zákona o majetkových podílech byly základními body uvedeného setkání.

K požadavku na dorovnání přímých plateb předseda vlády uvedl, že si je vědom závazku z vládního prohlášení s tím, že v současné době hledá řešení, jak zajistit plné financování tohoto titulu na Mze. Nevyloučil také možnost případného navýšení současných prostředků z dosavadních 27% na maximálních 30% ještě v průběhu příštího roku.

Zástupci ASZ dále premiéra seznámili s postoji členů Asociace k dosud nevydaným transformačním podílům oprávněným osobám v řádu mnoha miliard korun a upozornili na rostoucí počet žalob u mezinárodních soudů na Českou republiku za tento nevydaný majetek. Mirek Topolánek vyjádřil jednoznačnou podporu snaze co nejrychleji a nejefektivněji zajistit spravedlivé dořešení restitučního a transformačního procesu a přislíbil podporu a pomoc ministrovi zemědělství při prosazování návrhu zákona o majetkových podílech v poslanecké sněmovně, kam by měl návrh zamířit po jeho projednání ve vládě.

Dorovnání přímých plateb, vydání majetkových podílů oprávněným osobám a podstatné snížení administrativní zátěže v zemědělském podnikání považují členové předsednictva ASZ ČR za své současné priority. V nejbližším období jsou k těmto požadavkům také naplánována jednání s předsedou KDU-ČSL Jiřím Čunkem a i dalšími zástupci vládní koalice.

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

Přečteno: 238x
Katalog farem