Dostatek srážek prospěl plodinám, středočeští zemědělci čekají dobrou úrodu

Sdílejte článek
Dostatek srážek prospěl plodinám, středočeští zemědělci čekají dobrou úrodu

Dostatek květnových srážek a následné oteplení prospěly plodinám. Středočeští zemědělci čekají dobrou úrodu, záležet ale bude i na počasí v následujících týdnech. Sena letos může být sklizeno nejvíce za posledních několik let. ČTK to řekl Josef Stehlík z Asociace soukromého zemědělství, který hospodaří v Chodouni na Berounsku.


"Poměrně skoro všechny porosty, jako je obilí, tráva, řepka, jsou v dobré stavu," uvedl Stehlík. Standardním plodinám podle něj déšť obvykle prospěl, výjimkou mohou být některé jařiny, například jarní ječmen, který má rád takzvanou lehčí půdu, jež není příliš zamokřená. Nesvědčí mu tedy kombinace mokřejší oblasti a velkého množství srážek. Deštivé počasí pozdrželo ošetřování rostlin postřiky, jejich kvalitu by to ale nemělo ovlivnit.

V těchto dnech se po celém regionu naplno rozjíždějí senoseče, porosty jsou ve srovnání s minulými roky bohaté díky průběhu počasí. "Docela dlouho takto narostlé nebyly," dodal farmář. Podle aktuální předpovědi by v následujících dnech nemělo v regionu výrazně pršet, což by mělo přispět ke kvalitě sena.

Zdroj: ČTK


Přečteno: 416x