Týden podle PH č. 23 - 2021 (pH týdne: 5)

Sdílejte článek
Týden podle PH č. 23 - 2021 (pH týdne: 5)

Že je zemědělství a potravinářství v souvislosti s pojmem „farmář“ atraktivním tématem, dokazuje v praxi nejnovější akce SPD, která spustila předvolební kampaň „Český jarmark (SPD) 2021“, lákající potenciální voliče na nízké ceny potravin a především slibující, že prodej takto levných potravin pro spotřebitele SPD v budoucnosti zajistí, když bude mít dostatečnou politickou moc. Bohužel je třeba zdůraznit, že inzerované ceny jsou nereálné, zejména ne v tržní síti, pokud by nešlo o slevové akce nebo o nákup přímo od pěstitele nebo chovatele, avšak i tak jen někdy a něčeho.

Nemá přitom smysl rozebírat jednotlivé položky, důležitější je spíše, že SPD nabízené ceny nejsou reálné nejen v současné době, ale ještě více v dalších letech. Náklady na produkci zemědělských komodit i potravin se neustále zvyšují a kumulují, a dnes již tak zdaleka nejde jen o vliv počasí, ale zároveň o rostoucí poptávku (nejen) v Číně, dramaticky se zvyšující cenu lidské práce, rostoucí ceny zelených energií, vliv (byť snad jen dočasný) koronaviru nebo – a to se téměř vůbec neříká, dopad regulací do zemědělského podnikání jednak v podobě rostoucí byrokracie, také ale třeba dopad zákazů používání zemědělské chemie. Náhradní bio přípravky jsou drahé a málo účinné, výsledkem je pak vyšší riziko ztrát nebo opět další zvýšení nákladů. Životní prostředí je jistě třeba chránit a míru jeho kontaminace pesticidy snižovat, není to ale zadarmo. To se ale veřejnosti neříká. Ale mělo by se, ceny potravin rostou a porostou, a lidé by měli vědět, proč.

Nelze přitom ale zapomínat také na problematiku lesnickou. Ta se v průběhu tohoto týdne „zviditelnila“ dvěma „kauzami“, a to převodem desítek tisíc hektarů lesních porostů mezi státními podniky Lesy České republiky a Vojenskými lesy a statky. Zatímco Ministerstvo zemědělství tvrdí, že jde o již avizovaná opatření s cílem omezit rizika expanze kůrovce, představitelé území dotčených směnou se děsí prodeje lesních pozemků a změn podmínek v hospodaření v lesích. Vzhledem k tomu ale, že jde o obchod „státu se státem“, nezdá se, že by bylo možné do tohoto procesu zvenčí zasahovat, a skutečností je, že v některých lokalitách je arondace lesních porostů zřejmě i logická. Veřejnosti, a to i té cyklistické, se ovšem může dotknout připravované opatření stanovující povinnost odstupu motorových vozidel při předjíždění cyklistů na 1,5 metru, která by se měla vztahovat také na účelové komunikace spojující zemědělské a lesnické pozemky. Především na lesních cestách (stejně jako na některých „normálních“ komunikacích) přitom v praxi není možné odstup dodržet a může se tak stát, že lesní cesty budou pro cyklisty z preventivních důvodů uzavřeny, z čehož jistě mít radost nebudou (mnoho pěších turistů ale ano). Jak nakonec návrh na „objíždění cyklistů“ dopadne, uvidíme už brzy, z logiky věci by ale měl být minimálně odlišen režim na účelových a běžných komunikacích. Vlastníci a správci lesů mimochodem čelí i dalšímu riziku, pro změnu zakotveném v novele stavebního zákona – ten by totiž měl snížit ochranná pásma kolem lesů ze stávajících 50 metrů na 30 metrů, a nezbývá tak než se ptát, jak vážně to naši zákonodárci myslí s ochranou přírody a podporou lesnictví, když bude možné významně redukovat plochy lesních porostů.

Jsme-li u lesa, pak je možná ještě třeba zmínit změnu pravidel při prodeji borůvek, které se mají podle pokynů Státní zemědělské a potravinářské inspekce prodávat jen na váhu, a tedy ne na litry. To má svou logiku, kdo umí borůvky prodávané v nádobách správně „natřást“, může tím o dost snížit hmotnost při zachování stejného objemu. A že jsou v naší zemi prodejci (čehokoli) vynalézaví, to je všeobecně známá věc. To se ostatně týká i v úvodu zmiňované akce SPD, a jak je vidět, svůj účel to splnilo, neboť média problém zajímá, SPD je vidět, a navíc si tato strana vytvořila platformu, z níž může kritizovat EU, což je jedním z nosných prvků jejího programu. Možná je tak na závěr vhodné připomenout, že kdyby nebylo štědrých evropských dotací, bylo by na tom naše zemědělství o dost hůře, než aktuálně je, přičemž jedním z důsledků by jistě také bylo snížení jeho konkurenceschopnosti a velmi pravděpodobně zvýšení cen potravin. Což platí bez ohledu na skutečnost, že v ČR jsou dotace nastaveny zejména na podporu průmyslového zemědělství. Nebo právě proto.

Petr Havel


Přečteno: 341x