O lesích a myslivosti se dnes jednalo v poslanecké sněmovně

Sdílejte článek
O lesích a myslivosti se dnes jednalo v poslanecké sněmovně

Dnes se v poslanecké sněmovně mělo rozhodovat o lesích a myslivosti. Na programu jednání byla totiž novelizace zákona o myslivosti připravená ministerstvem zemědělství. Vlastníci lesů, zemědělci a ochránci přírody si od ní slibují, že umožní snížení početních stavů spárkaté zvěře a lepší obnovu lesů zničených po rocích sucha a kůrovcové kalamity. Největší česká myslivecká organizace ČMMJ si ale velkou systémovou změnu nepřeje.


Zákon o myslivosti je starý 20 let a podle kritiků dnes myslivost svým nastavením brání potřebě obnovit chřadnoucí české lesy. V cestě je zejména neprůhlednost mysliveckého hospodaření, které mají ve své režii myslivci, a vlastníci lesa a zemědělci mají pouze malé slovo v tom, kolik zvěře bude v krajině žít. Přitom právě na jejich majetku se zvěř živí.

Kvůli potřebě obnovit lesy byla v roce 2019 přijata novela zákona, která měla zavést to, že stavy zvěře se budou odvozovat podle míry poškození lesa. Les, které je celý vypasený, totiž uživí méně srn, jelenů a divokých prasat než bohatý zdravý les. Novela zaváděla i odevzdávání takzvaných markantů, tj. kousků těl zvířat coby doklad ulovení, a plánování myslivosti se převádělo na obce s rozšířenou působností. Zatím si ho dělají myslivci sami.

Cílem těchto změn bylo zajistit větší míru kompetentnosti a odbornosti v posuzování stavu lesa, případně nelesních pozemků a škod na nich.

Tato novela měla začít platit letos v listopadu. Poslanci ji ale před dvěma týdny zrušili. Při hlasování o tzv. invazní novele přijali přílepek, který bez náhrady ruší novelu mysliveckého zákona schválenou předloni na podzim. Návrh na zrušení připravila Českomoravská myslivecká jednota a předložili ho poslanci Zdeněk Ondráček, Hana Aulická Jírovcová a Květa Matušovská (KSČM) a Petr Dolínek s Antonínem Staňkem (oba ČSSD).

Pokud by se tedy nepodařilo novelizovat zákon o myslivosti touto novelou, zůstane myslivost prozatím ve stavu z roku 2001. Už teď je ale téměř jisté, že i pokud poslanci přijmou novelizační návrhy, které budou odvozovat podoby myslivosti od míry poškození lesů, nezačne téměř jistě platit od letošního roku. Na to, kdy se lesům uleví od tlaku zvěře, si zřejmě budeme muset počkat.

Na čekací listině po dnešku zůstala i myslivecká novela, její 3. čtení se dnes projednat nestačilo.

Zdroj: Ekolist.cz

Přečteno: 608x