Zarostlý statek s rybníkem proměnili v živou rajskou zahradu pro seniory

Sdílejte článek
Zarostlý statek s rybníkem proměnili v živou rajskou zahradu pro seniory

Kvetoucí zahrada s vinicí, zeleninovými záhony, ovocným sadem i uklidňujícím rybníkem jako součást areálu, kde žijí aktivní senioři? Ve středočeském Brázdimském statku se to povedlo. S proměnou pozemku do dnešní podoby začali před čtrnácti lety.


„Jedná se o pozemek, kterým jsme se po zakoupení dlouho opuštěného statku museli doslova prosekat. Teprve po vyčištění celé parcely a jejím oplocení jsme postupně zakládali první záhony,“ vzpomíná čtenář Pavel, který soukromou zahradu vytvořenou pro klienty domova seniorů v Polabí přihlásil do soutěže Nejkrásnější zahrada.

Jednoznačně bylo v tomto případě velkým štěstím, že zahradou protéká potok a bývalý majitel tu dokonce zbudoval i vlastní rybník. Také stoleté jasany a další stromy tvoří příjemnou oázu v jinak rovinatém kraji, kde jsou všude kolem spíš pole.

„Nechali jsme si poradit od zkušené zahradnice, ale jinak jsme na tom pracovali hlavně sami. A pracujeme neustále, protože tak rozsáhlá zahrada potřebuje nepřetržitou péči,“ popisuje Pavel, jak záviděníhodná zahrada pro seniory vznikala.

Velkým štěstím je dostatek vody, protože je potřeba neustále zalévat a zalévat, což částečně vyřešili automatickým systémem. A jako všude jinde, když naopak prší, tak se pořád dokola seká tráva.

Zahrada pro seniory je rozdělena do tří funkčních celků. „Hlavní část je okrasná a slouží k relaxaci našich seniorů, kteřísi mohou posedět před svými byty, ve dvou altánech nebo na lavičkách po celém areálu. Příjemný stín pod stromy a různá zákoutí pochopitelně lákají k odpočinku,“ popisuje akční čtenář. S tím, že vytvořili také prostor pro grilování a táboráky, senioři mají i vlastní udírnu a pec. Vedle altánu lze hrát pétanque a letní horka se dají příjemně strávit u bazénu.

Druhá část zahrady slouží k pěstování ovoce a zeleniny, kde si senioři –pokud mají zájem – hospodaří na svých zahrádkách. „Máme i ovocné stromy, založili jsme i vlastní vinici, která začíná plodit,“ těší se na výsledky dlouholeté práce Pavel. Třetí částí je pak výběh pro ovce, kterým bylo vyčleněno přes pět tisíc čtverečních metrů a každoročně se zjara radují z jehňat. 

Od zakoupení uteklo už čtrnáct let a celá zahrada prošla neskutečnou proměnou. „Místo kopřiv, bezinek, spadlých stromů, spousty nepořádku a rozpadlých staveb tu kvetou růže, pro které jsme jeli k pěstiteli do Českého ráje, a další desítky keřů, květin a bylinek. I v zimě má naše zahrada svůj půvab, ale vždy se těšíme na jaro, až se příroda opět probudí,“ těší se čtenář ze zahrady vybudované pro radost staroušků. 

Autorka: Martina Čermáková

Zdroj: Idnes.cz

Přečteno: 184x