Zemědělství jako sociální projekt. Vzpomínky na dětství oživil seniorům den na statku

Sdílejte článek
Zemědělství jako sociální projekt. Vzpomínky na dětství oživil seniorům den na statku

Zemědělství nejen jako produkce potravin, ale také jako naplnění sociálních potřeb společnosti. Na farmě Bludička v Bludovicích zkouší nový pilotní projekt. Jeden den tu prožilo několik seniorů z denního stacionáře Domovinka. Zavzpomínat na dětství, připomenout si dřívější zvyky nebo znovu po letech cítit pod rukama ovčí vlnu - to jsou zážitky, které prožili senioři z novojičínského denního stacionáře Domovinka na statku Bludička, kam se vydali na celodenní výlet.


klienti denního stacionáře Domovinka:

“Je tu krásně, mi se tu líbí, to je jako u nás doma.”

“Je mi tu velice dobře.”

Venkovský statek Bludička, který se nachází v místní části Bludovice, spolupracuje se sociální organizací města na pilotních programech pro seniory s prvky venkova už delší dobu.

Gabriela Žitníková, Občanské sdružení Bludička: “Často se starali o zvířata, dělali těžkou práci na polích a na statcích, takže my se je snažíme do toho dětství vrátit, ale už je nenutíme pracovat, ale snažíme se jim ten den zpříjemnit kontaktem se zvířaty.”

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Pro naše seniory to má obrovský význam, co se týče sociálních kontaktů, o které v minulém roce téměř přišli, ale i připomenutí svých dřívějších návyků.”

Už dříve se senioři z Domovinky díky Bludičce těšili přímo ve svém zařízení z návštěvy oslíka Karlíka a na statku někteří z nich prožili i něco jako příměstský tábor.

Alice Hynčicová, vedoucí organizace ProSenior, Nový Jičín: “Klienti na to vzpomínají, zlepšili se tady jak motoricky, tak i jejich paměť se zlepšila. I ti, kteří už na tom nejsou úplně dobře, tak vzpomínají na dny, které tady prožili.”

Gabriela Žitníková, Občanské sdružení Bludička: “Je to takzvaný vhled do sociálního zemědělství, kdy zemědělství není jenom o produkci potravin, ale slouží i pro naplňování potřeb naší společnosti. A u seniorů si myslím, že to je velice dobrá cesta.”

Alice Hynčicová, vedoucí organizace ProSenior, Nový Jičín: “Těch akcí bude více, již u nás proběhlo líhnutí kuřátek v líhni, tohle je druhá akce, výjezd na Bludičku, a dále by měla Bludička přijet k nám.”

V Domovince by si opět přáli zopakovat zmíněnou úspěšnou oslíkoterapii a rok by chtěli ukončit další návštěvou statku s vánočním atmosférou betlémské stáje.

Autorka: Petra Dorazilová

Zdroj: Polar.cz


Přečteno: 682x