Lidé podlehli agroturistice. Láká na autentický venkov i skvělé produkty

Sdílejte článek
Lidé podlehli agroturistice. Láká na autentický venkov i skvělé produkty

Agroturistika spočívá v návštěvě venkova, nejčastěji nějakých rodinných farem. Na nich si lidé mohou vyzkoušet práci v zemědělství, seznámit se s hospodářskými zvířaty nebo například ochutnat vyráběné produkty a strávit zde několik dní.


Jezdí hlavně rodiny s dětmi

Kozí farma ZERLINA nacházející se u Rožnova pod Radhoštěm je situována v regionu se silnými agrárními tradicemi, takže se mnozí návštěvníci tohoto regionu o agroturistiku zajímají. Christina Herman odhaduje, že až 5 procent návštěvníků regionu projeví zájem navštívit tu či onu farmu. Nejsou to tedy davy, stále se bavíme o okrajové turistice. U mnohých návštěvníků zájem opadá po návštěvě jedné farmy, takže profil návštěvníků se časem mění na ty opakované návštěvníky. Rozhodně jezdí rodiny s dětmi, případně kolaři, dodává. Petr Novák z Turistatku Javořice serveru Podnikatel.cz prozradil, že přes prázdniny bývají plně obsazeni a mimo ně částečně. Jezdí k nám převážně rodiny – nejvíce rodiče s dětmi, pak i prarodiče s vnoučaty, dvojice bez dětí a sem tam menší skupiny, většinou zralejšího věku, vyjmenovává.

Farma Rybníček ležící v Českomoravské vrchovině se prezentuje jako autentický venkov na konci světa. Zájem o pobyt v místě, kde v noci vidíte hvězdy a tmu, nikoliv městský světelný smog a ráno vás nebudí hukot aut, nýbrž kokrhání kohouta a mečení koz, stále je, říká Nela Kyselová. Snaží se také cílit na hosty se psy, protože takzvaných dog friendly ubytování je málo. Nejpočetněji zastoupenou skupinou hostů jsou u nich tedy páry, rodiny či skupiny přátel, kteří cestují právě v doprovodu pejsků. Jelikož máme velkou oplocenou zahradu s posezením pod pergolou, kde mohou psi volně běhat a majitelé v klidu odpočívat, jsou ohlasy velmi kladné, doplňuje.

Jde o sezónní záležitost

Nejen Farma Rybníček se řadí k sezónním ubytováním, takže funguje pouze od jara do podzimu. Díky tomu je korona krize nezasáhla na plný pecky a poznamenala je hlavně úbytkem zahraničních turistů. Jsme na samotě, trochu stranou od lidí, tak na nás to korona šílenství nedoléhá tolik jako třeba na lidi ve městech, podotýká Nela Kyselová. Turistatek Javořice ovlivnilo především uzavření provozoven na nulu, ale po otevření se zájem vrátil na dřívější úroveň. Podle Christiny Herman lidé letos „naskočili“ později a návštěvnost se rozjela do loňských počtů až v srpnu. Loňské počty letních návštěvníků však dalece převýšily návštěvnost před covidem.

Zážitků je mnoho

Návštěvníci Turistatku Javořice oceňují domácí produkty, jako je vlastní med, ovocné mošty a zavařeniny. Letos nabídku obohatili o jablečný cider a ovčí a kozí sýry z nedaleké partnerské farmy. Nejoblíbenější zážitek dětí je mazlení s koťaty, kterých zde letos mají několik, a tak si děti užily velice. Také máme stádečko kamerunských ovcí, které mohou hosté krmit a přitom si je pohladit. Pokud se do agroturistiky počítá i sběr lesních plodů, je letos hodně malin, ostružin, byly i borůvky, zmiňuje Petr Novák. Na Farmě Rybníček nabízí zažít venkov tak, jak ho znaly naše babičky. Zájemci si mohou zaplatit exkurzi do „vidláckého“ světa – vyzkoušet si, jaké to je starat se o zvířata, včetně odklízení hnoje. Taky dělám zábavně edukativní programy pro děti. Řada dnešních školáků už nerozpozná seno od slámy a velmi se diví, že se králík opečovává pro to, aby byl sněden, popisuje s úsměvem Nela Kyselová s tím, že největší zájem je o aktivity s koňmi. Tito majestátní čtyřnožci k nim lákají nejvíce hostů.

Také na Kozí farmě ZERLINA nabízí širokou škálu zážitků: od jednohodinových exkurzí, přes rukodělné workshopy až po program farmářem na zkoušku. Na farmě se lze ubytovat v prostorném apartmánu s výhledem na výběhy zvířat a ubytovaným automaticky nabízí program farmářem na zkoušku a denně čerstvé kozí mléko. Exkurze pak pořádají pro jednotlivce, skupiny, školy či důchodce. Dle zájmu, dispozic a počasí se exkurze skládá z vyhnání či sehnání stáda z pastvy do kozína, povídání o kozách, jejich zvycích a potřebách, o chovu v ekologickém režimu, o šlechtění a užitkovosti těchto fantastických hospodářských zvířat, o dojení a mléce s ukázkou dojení, vyjmenovává Christina Herman. Druhou část exkurze pak tvoří ochutnávka kozích produktů s výkladem o jejich zpracování, druzích mléčných výrobků a jejich významu pro lidskou výživu a zdraví. Nejoblíbenějším zážitkem jsou neposedná kůzlata, která se nechávají hladit či předvádějí svůj um na prolézačkách, upřesňuje dále.

Co je nejtěžší?

Petr Novák uvádí, že za těch 25 let, co agroturistiku provozují, už neřeší, jak je to složité, ale je podle něj důležité se naladit na „vlnovou frekvenci“ hostů. Ti očekávají osobní přístup a ten musí být vždy přítomen. Jelikož jsme rodinný podnik, dělí se v sezóně rodina na část, která se stará o hosty, a druhá, která dělá běžné činnosti – péče o ovce (100 bahnic plemene Suffolk), pastviny, les, sad a podobně. A jelikož letní provoz pomáhají zajistit brigádníci, je důležité (a často těžké) sehnat ty správné, popisuje. Podle Nely Kyselové by byl život vidláka – podnikatele na samostatný článek a nejpřesnější představu si lze vyzkoušet na vlastní kůži. Kozí farma ZERLINA má problém se v tomto přeinformovaném světě zviditelnit. Jedná se o okrajovou část domácí turistiky a náklady na marketing mnohdy převyšují příjmy z agroturistických aktivit.

Co agroturismus přináší?

Právě v Kozí farmě ZERLINA z agroturistiky částečně žijí a inspirací pro další práci jsou pro ně kladné ohlasy návštěvníků. Farmě Rybníček agroturistika přináší v prvé řadě prostředky na uživení zvířat a chod statku. Podle Nely Kyselové je to velmi fyzicky i psychicky náročná práce, protože pracovat se zvířaty a s lidmi zároveň není nikdy úplně snadné. Ale když máte pohodové hosty, na kterých vidíte, že se jim u nás líbí a rádi se vracejí, to je věc, která vás zahřeje u srdíčka a nakopne vás k tomu, pokračovat dál a stále se zlepšovat a vymýšlet nové vyžití pro městské zatracence, kteří se nechají vyplivnout ze chřtánů panelových sídlišť a jezdí se k nám rekreovat, dodává. Asi nejpříjemnější je spousta nových přátel, kteří se z našich vracejících se hostů stávají. A samozřejmě radost, když jsou hosté spokojení. To ovce až tak vyjádřit nedovedou, uzavírá s úsměvem Petr Novák.

Autorka: Jana Langerová

Zdroj: Podnikatel.cz

Přečteno: 620x