Maďarsko podle Bratislavy zrušilo plány na nákup půdy v sousedních zemích

ČTK
Sdílejte článek
Maďarsko podle Bratislavy zrušilo plány na nákup půdy v sousedních zemích

Maďarská vláda podle šéfa slovenské diplomacie Ivana Korčoka zrušila své dřívější rozhodnutí o vzniku fondu na podporu nákupu zemědělské půdy v sousedních zemích. Původní záměr Budapešti vyvolal nevoli Bratislavy, Korčok minulý týden kritizoval také to, že Maďarsko předem neinformuje Slovensko o svých aktivitách v zemi.

„Můj maďarský kolega Péter Szijjártó mě informoval, že vláda Maďarské republiky se rozhodla z podnětu slovenské strany zrušit usnesení o nákupu půdy v sousedních zemích. O toto jsem žádal minulý týden během jednání mého maďarského kolegu,“ napsal v prohlášení Korčok.

Šéf slovenské diplomacie před týdnem po schůzce se Szijjártóem kritizoval nejen původně plánovanou koupi půdy Maďarskem v sousedních státech, ale i to, že Bratislava nebyla informována o nákupu budov v Košicích, který uskutečnilo Maďarsko, či o plánech Budapešti na financování rekonstrukce sakrálních budov na Slovensku.

„Věřím, že v dohledné době dostaneme odpovědi od maďarského ministra zahraničních věcí a obchodu i na ostatní otázky týkající se nákupu nemovitostí nebo programů maďarské vlády, které realizuje na Slovensku v oblasti školství a podpory podnikatelů,“ uvedl Korčok.

Szijjártó minulý týden na tiskové konferenci s Korčokem slíbil, že Maďarsko bude ve zmíněných oblastech postupovat transparentně v souladu s evropskými pravidly.

Slovensko a Maďarsko spojuje nejen dlouholetá společná historie z dob Uherska. V minulosti vztahy mezi oběma zeměmi komplikoval i rozdílný pohled na postavení příslušníků početné maďarské menšiny, která žije na jihu Slovenska u hranic s Maďarskem.

Přečteno: 458x