Vlastníci lesů si řekli o 11,5 mld. Kč na kompenzace, stát jim vyplatí třetinu

ČTK
Sdílejte článek
Vlastníci lesů si řekli o 11,5 mld. Kč na kompenzace, stát jim vyplatí třetinu

Vlastníci lesů zažádali o 11,5 miliardy korun na kompenzace za propad cen dříví za loňský rok. Stát jim přerozdělí 3,6 miliardy korun, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo zemědělství, půjde tak zhruba o třetinu požadované sumy. Vlastníci už dříve uvedli, že podpora je nedostatečná.

Sazba pro nestátní vlastníky bude 145 korun na metr krychlový dřeva, pro státní lesy 90 Kč za metr krychlový. Dvě miliardy Kč jdou ze státního rozpočtu, 1,6 miliardy Kč ze zdrojů ministerstva. Většinu příspěvků by měli vlastníci dostat do konce roku.

„Žádostí o kůrovcový příspěvek za rok 2020 přišlo od vlastníků lesů celkem 12.522, což ve srovnání s loňskem představuje nárůst o jednu čtvrtinu. Kompenzace se týkají přibližně 30 milionů metrů krychlových dříví z nahodilých těžeb jehličnatého dříví,“ uvedl mluvčí úřadu Vojtěch Bílý.

Ministerstvo dosud na zmírnění kalamity poskytlo 9,3 miliardy korun, se současným kolem půjde o zhruba 13 miliard Kč.

Škody způsobené nízkou výkupní cenou kůrovcového dříví a předčasnou těžbou porostů loni dosáhly 44 miliard korun, odhadl v únoru think tank Czech forest. Kůrovec podle něj loni napadl 35 až 40 milionů metrů krychlových dřeva. Současná výše podpory je podle Sdružení vlastníků obecných a soukromých lesů ČR (SVOL) nedostatečná, organizace požadovala jenom pro nestátní vlastníky lesů 6,7 miliardy korun. Získala polovinu, ale i pro státní vlastníky. Státnímu podniku Lesy ČR patří zhruba polovina lesů v republice.

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) těžba dříví loni v Česku dosáhla rekordních 35,8 milionu metrů krychlových. Meziročně se tak zvýšila o 9,7 procenta, uvedl ČSÚ na konci května. Těžba roste každoročně od roku 2013.

Přečteno: 394x