Madeta zdraží nakonec od příštího roku nejméně o deset procent. ‚Náklady rostou,‘ řekl šéf

iRozhlas.cz
Sdílejte článek
Madeta zdraží nakonec od příštího roku nejméně o deset procent. ‚Náklady rostou,‘ řekl šéf

Největší česká mlékárna Madeta zdraží ceny výrobků od ledna 2022, uvedl pro Český rozhlas Plus šéf společnosti Milan Teplý. Ještě v polovině října firma tvrdila, že cena poroste o dvě až tři procenta. Teď generální ředitel přiznává, že cena poroste strměji: „Pondělní porada vedení mi dala jasně najevo, že to číslo bude od počátku roku dvojciferné.“

Příčinou jsou vyšší náklady, ceny nafty, elektřiny i obalů. „Výroba začíná být velice riziková. Mléko je živá hmota, nejde skladovat. Nedělá mi to žádnou radost, ale nemůžu prodávat pod cenou,“ prohlásil Teplý.

„Náklady rostou, a je to dnešní chleba všech, tak strašně strmým způsobem. A k tomu jsou přirážky. Třeba dodavatelé obalového materiálu nemají zásoby, mají prázdné sklady nebo končí, podražují a předražují,“ shrnuje.

„Mám o firmu obavu z hlediska tržeb, z hlediska obchodních souvislostí prvovýrobce – zemědělec – zpracovatel Madeta – finální odběratel,“ dodává Teplý.

Ceny budou podle něj zvedat i zemědělci. „Těm také narůstají ceny. Logicky budou chtít víc za mléko. Je to opodstatněný požadavek.“

Madetu zasáhne také zdražení pohonných hmot, popisuje Teplý. Firma se obává také poklesu kupní síly: „A nakonec si zákazník místo deseti Lipánků, které kupoval doposud běžně, koupí dva. To Madeta pocítí, samozřejmě.“

Teplý už v polovině října připustil, že očekává konkurenční boj mezi mlékárnami tuzemskými a zahraničními. Madetu podle něj ovlivní i navyšování úrokových sazeb, opatření České národní banky proti inflaci, které zároveň posílí kurz koruny. Mlékárna to pocítí při exportu, uvedl Teplý.

Madeta loni zvýšila meziročně zisk po zdanění téměř o polovinu na 311,4 milionu korun. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží stouply o 1,2 procenta na 5,61 miliardy Kč. Má čtyři výrobní závody – v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Zaměstnává 1500 lidí.

Celý rozhovor s Milanem Teplým si můžete poslechnout v sobotu 30. října v premiéře pořadu Řečí peněz.

Autoři: Petr ŠimůnekKateřina Cibulka

Přečteno: 635x