Future Farming v Česku postaví už třetí velkou aquaponickou farmu

Sdílejte článek
Future Farming v Česku postaví už třetí velkou aquaponickou farmu

Poptávka po udržitelných potravinách roste a česká společnost Future Farming roste s ní. Na své třetí narozeniny příznačně oznámila výstavbu již třetí aquaponické farmy na jižní Moravě.

Future Farming je první česká firma, která se zabývá komerční výstavbou vertikálních zemědělských farem, ve kterých využívá pokročilou aquaponii. Jedná se o technologický systém, který spojuje chov ryb s pěstováním zeleniny. Ryby poskytují hnojivo rostlinám a rostliny zase čistí vodu rybám. Nepoužívají se žádná umělá hnojiva ani jiná agrochemie a systém výrazně šetří vodou.

Nová aquaponická farma Future Farming v Letonicích u Vyškova bude obrovská. Skleník zabere 8 tisíc metrů čtverečních a přiléhající dvoupodlažní hala 2 tisíce metrů čtverečních. Farma, jejíž vybudování bude stát celkem 300 milionů korun, má produkovat 1,2 milionů tun udržitelných potravin ročně.

10 tisíc kusů zeleniny denně a 500 tun ryb za rok

Rostlinná část farmy s vertikálním uspořádáním bude mít 300 tisíc pěstebních pozic, které denně vyprodukují 10 tisíc kusů zeleniny v průběhu celého kalendářního roku, a to bez ohledu na vnější klimatické podmínky. Na farmě se bude pěstovat zejména listová zelenina a bylinky, případně i takzvané microgreens. Za zmínku stojí i to, že společnost zeleninu sklízí i s kořenovým obalem, což výrazně prodlužuje její čerstvost.

V rybí hale, ve které se plánuje produkce 500 tun ryb ročně, bude firma chovat teplomilné ryby. Převážně sumečka afrického, který se považuje za kulinářskou specialitu.

Farma budoucnosti

Stavba má ambici stát se vzorovou produkční farmou budoucnosti. Bude postavena na zelené louce a svým vybavením bude údajně patřit k nejmodernějším na světě. Farmu bude řídit vyspělý SMART systém, který zajistí dálkové sledování všech důležitých parametrů, automatické řízení procesů a vzdálenou správu ekosystémů rostlin a ryb s cílem zajistit ideální podmínky pro jejich růst.

Výstavba nové farmy v Letonicích začne v roce 2024. Do dnešního dne stihl Future Farming v České republice vybudovat první vědecko-výzkumné aquaponické centrum na světě v obci Kaly u Brna a první ze tří bloků aquaponické farmy v Brně Heršpicích. Další dva bloky společnost zprovozní v průběhu příštího roku. Na Slovensku pak poblíž Bratislavy společnost staví svou první zahraniční farmu. S jejím startem se počítá nejpozději v roce 2023.

Zdroj: TZ, Trendwatcher.cz

Přečteno: 522x