The Capitals: Budoucí česká vláda chce zastropovat dotace pro Agrofert a další velké podniky

EURACTIV.cz
Sdílejte článek
The Capitals: Budoucí česká vláda chce zastropovat dotace pro Agrofert a další velké podniky

Co zajímavého se odehrává v Evropě? Přečtěte si dnešní The Capitals! Budoucí česká vláda chce zastropovat dotace pro Agrofert a další velké podniky. Česká vláda v uplynulých letech horečně bojovala proti omezování zemědělských dotací. S novou vládou se však přístup k dotační politice mění a velké podniky se zřejmě budou muset připravit na zastropování bohatých přímých plateb, které dosud z rozpočtu EU přijímaly.

 

„Podporujeme platbu na první hektary a zastropování dotací pro největší firmy, které bude přihlížet k podmínkám českého zemědělství a přispěje k dobrému hospodaření,“ uvádí nově vznikající vláda SPOLU, STAN a Pirátů ve své koaliční dohodě.

Mezi padesáti největšími příjemci evropských dotací byl v poslední letech koncern Agrofert, jehož skutečným majitelem je dle evidence dosluhující premiér v demisi Andrej Babiš. Podle studie Evropského parlamentu si holding Agrofert se svými dceřinými společnostmi mohl ročně přijít až na 30 milionů eur.

S návrhem povinného zastropování zemědělských dotací přišla Evropská komise v rámci reformy společné zemědělské politiky EU. Členské státy v čele s Českem si ale nakonec prosadily svou a k zastropování budou moci přistupovat dobrovolně. Do budoucna by se však mohl tento přístup změnit.

„Provedeme revizi postoje ČR vůči společné zemědělské politice EU,“ slíbila koalice.

Autorka: Aneta Zachová

Zdroj: EURACTIV.cz

Přečteno: 633x