Nový ministr průmyslu má problém se střetem zájmů. Tohle není slibovaná změna

Forum24.cz
Sdílejte článek
Nový ministr průmyslu má problém se střetem zájmů. Tohle není slibovaná změna

Věslav Michalik by se měl stát nástupcem Karla Havlíčka na ministerstvu průmyslu a obchodu. Jak se ovšem ukázalo, možný budoucí člen vlády se zřejmě může kvůli svému vládnímu angažmá dostat do střetu zájmů. Tím by ovšem nastupující koalice popřela to, s čím chtěla tak vehementně bojovat, tedy se způsoby, které do české politiky přinesl Andrej Babiš.

Několik let se opozice snažila vymýtit problém, zvaný střet zájmů. Dosluhující premiér ho totiž zneužíval k tomu, aby zvýhodňoval své firmy, vydělával víc peněz a uzpůsoboval si pravidla podle toho, jak mu to zrovna vyhovovalo. Pro nápravu vznikl takzvaný „lex Babiš“, šéf hnutí ANO musel svůj majetek převést do svěřenských fondů. Ačkoliv s ním nadále disponoval přes svou manželku a další osoby, které pověřil vedením fondu, měl situaci alespoň na oko ztíženu.

Zdálo se, že nová vláda bude další takovou nehoráznost absolutně odmítat a pokud by se někdo měl chovat jako Babiš, měl být ihned diskvalifikován z boje o ministerskou či jinou vysokou funkci. Nyní se ovšem podle zjištění serveru Seznam Zprávy rýsuje další výrazný případ střetu zájmů, jen tentokrát nejde o zemědělství, nýbrž o energetiku.

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu je dlouhodobě považován za úspěšného starostu Dolních Břežan, zároveň je ovšem také finančníkem a investorem. Jak upozorňují Seznam Zprávy „V letech 2007 a 2008 vybudoval Věslav Michalik dvě solární elektrárny, jednu u obce Rodvínov na Jindřichohradecku (Rodvinov Solar Energy) a druhou u Vojkovic na Mělnicku (Solar Area) v součtu za více než půl miliardy korun“. Na tom by rozhodně nebylo nic zarážejícího, kdyby se neměl stát šéfem rezortu, do kterého energetika patří.

I když Michalik před čtyřmi lety elektrárny prodal, stále je akcionářem investičního fondu, který je od něj koupil. Navíc obě elektrárny figurují jako dřívější finanční podporovatelé hnutí Starostové a nezávislí. Do budoucna by se tedy jako ministr dostal do střetu zájmů, který tolik koalice PirSTAN, jejíž je budoucí člen vlády zástupcem, kritizovala. Přestože Michalik tvrdí, že již s právníky řeší, jak situaci vyřešit ke spokojenosti všech, nejlepší řešení se nabízí.

Pětikoalice by se měla zamyslet nad tím, zda místo hašení požáru, který se může postupně rozrůst a na nějž bude intenzivně ukazovat Andrej Babiš, nehledat nového kandidáta na ministra. Pokud chce kabinet Petra Fialy působit na občany jako skutečný nástroj změny, nesmí opakovat své chyby z let minulých, ani praktikovat věci, které vyčítal Babišovi. Kdy jindy, než teď musí platit – padni komu padni.

Autor: Vilém Besser

Přečteno: 682x