Zemědělci na Opavsku jsou dlouhodobě nespokojeni s intenzitou lovu divočáků

ČTK
Sdílejte článek
Zemědělci na Opavsku jsou dlouhodobě nespokojeni s intenzitou lovu divočáků

Zemědělci a majitelé zemědělských pozemků na Opavsku jsou dlouhodobě nespokojeni s intenzitou lovu divočáků. Černá zvěř je podle nich přemnožená a působí jim velké škody.

Podle zemědělců někteří provozovatelé honiteb stavy nedostatečně redukují a zvěř pak působí statisícové škody. Opavští zemědělci vedou spor o stav černé zvěře několik let. V říjnu 2019 uspěli, když opavský magistrát rozhodl, že myslivci musí při odlovu divočáků zvýšit svou aktivitu, a to v 18 honitbách na Opavsku. „Nic se ale nestalo. Rozhodnutí je už pravomocné a odlov je stále nedostatečný. Proto jsme podali trestní oznámení na opavského úředníka, který v tomto směru nečiní žádné kroky,“ řekl zemědělec z Jakartovic Jiří Michalisko, který zastupuje několik nespokojených kolegů.

Podle něj je problém u provozovatelů komerčních honiteb. „Ti chovají živé terče pro majetnější lovce. Za střelení divočáka se platí okolo 8000 korun. Tito lidé nemají zájem, aby se povolenky rozdaly a lovci jim šli pomoci zredukovat stav divočáků,“ řekl zemědělec.

Přečteno: 676x